Zo zahraničia

Islanďanov OHROZUJE sopečná aktivita: EVAKUOVALI už tisíce ľudí, VIDEO

Ide o piatu sopečnú erupciu na Islande za dva roky, predchádzajúca sa odohrala 18. decembra v rovnakom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Islanďanov OHROZUJE sopečná aktivita: EVAKUOVALI už tisíce ľudí, VIDEO
Zdroj: pixabay.com

Nad islandským pobrežným mestečkom Grindavík juhozápadne od Reykjavíku sa v nedeľu obnovila sopečná aktivita. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Ľudí evakuovali

V oblasti sa v noci zintenzívnila seizmická aktivita a obyvateľov Grindavíku evakuovali do bezpečia okolo tretej hodiny ráno miestneho času (04.00 hod. SEČ), uviedla islandská verejnoprávna televízia RUV.

„Na oboch stranách hrádzí, ktoré sa začali stavať severne od Grindavíku, sa otvorila trhlina,“ uviedli úrady. Na webe sa v priamom prenose (pozn. red.: video pod textom) dá pozorovať prasklina, v ktorej buble oranžová láva a vyteká von. Ide o piatu sopečnú erupciu na Islande za dva roky, predchádzajúca sa odohrala 18. decembra v rovnakom regióne.

Tisíce obyvateľov mimo domova

Grindavík má približne 4-tisíc obyvateľov, ktorých pred poslednou erupciou preventívne evakuovali už 11. novembra. Teraz museli opäť opustiť svoje domovy.

Na Islande je 33 aktívnych sopečných systémov, čo je najviac v Európe. Ostrov leží na atlantickom hrebeni, kde sa spája euroázijská a severoamerická tektonická doska.

ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM