Správy Zo Slovenska

Deviatakom sa menej darilo v matematike: VÝSLEDKY monitoru sú vonku

K testu známemu ako monitor sa posadilo viac než 40-tisíc tínedžerov. Lepšie výsledky dosiahli v slovenčine než v matematike.

Ilustračný obrázok k článku Deviatakom sa menej darilo v matematike: VÝSLEDKY monitoru sú vonku
Zdroj: TASR

Deviataci a žiaci štvrtého ročníka gymnázií a stredných športových škôl s osemročným vzdelávacím programom, ktorí 6. a 7. apríla absolvovali celoslovenské Testovanie 9, dosiahli v teste zo slovenského jazyka a literatúry priemerne 59,1-percentnú úspešnosť. V matematike vyplnili žiaci testy v priemere na 53,2 percenta. Vyplýva to z výsledkov Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktoré v utorok zverejnilo na svojom webe Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Nižšie percento z matematiky

V riadnom a náhradnom termíne sa testovanie uskutočnilo spolu na 1597 školách. Testy písalo v riadnom termíne spolu 41 096 žiakov.

Test z matematiky riešilo 41 006 žiakov. Testovaní žiaci dosiahli celkovú priemernú úspešnosť 53,2 percenta. Na základných školách písalo test 38 115 žiakov s priemernou úspešnosťou 51,7 percenta. Na gymnáziách s osemročným vzdelávacím programom to bolo 2760 žiakov s priemernou úspešnosťou 74,3 percenta.

„Najúspešnejší v matematike sú žiaci z okresov Bratislava I s úspešnosťou 73,3 percenta a Bratislava IV, ktorého žiaci dosiahli úspešnosť 67,7 percenta. Výsledky silne vecne významne horšie ako celoslovenský priemer sú v okresoch Gelnica, Rožňava, Medzilaborce, Rimavská Sobota a Revúca,“ vyplýva zo zverejnených výsledkov. Test z matematiky písalo na stredných športových školách s osemročným vzdelávacím programom 131 žiakov s priemernou úspešnosťou 53,9 percenta.

Výsledky zo slovenčiny

Zo slovenského jazyka a literatúry písalo test 38 583 žiakov s priemernou úspešnosťou 59,1 percenta. Na základných školách išlo o 35 758 žiakov s priemernou úspešnosťou 58 percent. Na gymnáziách s osemročným vzdelávacím programom písalo test zo slovenského jazyka a literatúry 2693 žiakov s priemernou úspešnosťou 74,2 percenta.

„Najúspešnejší zo slovenského jazyka a literatúry sú žiaci z okresu Bratislava I, ktorí dosiahli priemernú úspešnosť 74,4 percenta, ich výsledky sú silne vecne významne lepšie ako celoslovenský priemer. Výsledky silne vecne významne horšie ako celoslovenský priemer dosiahli žiaci v okresoch Gelnica a Revúca,“ uvádza NÚCEM. Test na stredných športových školách s osemročným vzdelávacím programom absolvovalo 132 žiakov s priemerom 54,9 percenta.

Iné jazyky

Test z maďarského jazyka a literatúry písalo 2509 žiakov, dosiahli priemernú úspešnosť 70,7 percenta. Najlepšie výsledky dosiahli žiaci Bratislavského kraja (78,6 percenta), najslabšie žiaci Košického kraja (61,3 percenta). Test zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry písalo 2499 žiakov zo škôl s vyučovacím jazykom maďarským. Testovaní žiaci dosiahli priemernú úspešnosť 59,5 percenta. Výsledky silne vecne významne lepšie ako celoslovenský priemer dosiahli žiaci Bratislavského kraja (80,3 percenta), najslabšie výsledky dosiahli žiaci Banskobystrického kraja (56,7 percenta). Test z ukrajinského jazyka a literatúry písalo desať žiakov s priemernou úspešnosťou 62,5 percenta.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM