Politika

Do parlamentu chcú ísť kormidelník či farár: Divné POVOLANIE Remišovej a Matoviča

Zatiaľ, čo všetci ostatní kandidáti uviedli svoju skutočnú profesiu, Remišová a Matovič opäť perlili.

Ilustračný obrázok k článku Do parlamentu chcú ísť kormidelník či farár: Divné POVOLANIE Remišovej a Matoviča
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer , TASR/Jaroslav Novák

Slováci sa opäť vyberú k urnám. Už 30. septembra sa totiž budú konať predčasné parlamentné voľby. Ešte mesiac pred voľbami nebola viac ako štvrtina ľudí (25,9 percenta) definitívne rozhodnutá, koho bude voliť.

Vyplynulo to z dát kontinuálneho prieskumu postoja obyvateľov „Ako sa máte, Slovensko?“, ktorý bol realizovaný od 30. augusta do 6. septembra na vzorke tisíc respondentov.

Náročný výber

Pri pohľade na zoznam zaregistrovaných kandidátov sa ani niet čo čudovať. Do volieb vstupuje 24 politických strán alebo hnutí a jedna koalícia, ktoré dokopy postavili 2 722 kandidátov. Až jedenásť subjektov má zaregistrovaný maximálny počet kandidátov – 150.

Ich vekový priemer sa podľa Štatistického úradu SR pohybuje v rozmedzí od 41 do 58 rokov, pričom najmenej je mladých kandidátov do 30 rokov.

Jednotliví kandidáti majú pri svojom mene vždy uvedený vek, bydlisko a povolanie. Ich profesie sú rôznorodé. Nájdeme tak kandidátov, ktorí majú politické skúsenosti a vyberať môžeme spomedzi poslancov parlamentu, obecných, mestských a aj krajských zastupiteľstiev a podobne. Veľké zastúpenie majú aj živnostníci, podnikatelia, učitelia, ale aj nezamestnaní a ženy na materskej dovolenke.

Nechýbajú ani netradičné povolania. O kreslo v parlamente sa tak uchádza napríklad generál vo výslužbe, kormidelník, operný a koncertný sólista, predseda mestského hokejového klubu, pilot, výpravca trolejbusov či evanjelický farár.

Toto že sú povolania?

Poriadne prekvapenie však voliča čaká pri pohľade na zoznam kandidátov koalície OĽANO a priatelia. S číslom 145 sa o hlasy uchádzal bývalý štátny tajomník Dušan Velič, ktorý koncom júla zahynul pri tragickej dopravnej nehode. Ako povolanie uviedol „vysokoškolský profesor a zástanca environmentálnych a kresťanských hodnôt.“

Ešte bizarnejšie vyznieva popis práce bývalej ministerky informatizácie Veroniky Remišovej. 47-ročná politička sa profiluje ako „poslankyňa parlamentu veriaca v silu ideálov.“

A opäť nesklamal ani bývalý premiér Igor Matovič. Na mieste, kde mal uviesť povolanie, napísal „bojovník proti mafii.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM