Správy

Do záchrany hradov sa zapoja aj nezamestnaní: Na projekt vyčlenili milión eur

O záchranu historických pamiatok sa starajú aj nezamestnaní. Na ich mzdy a odvody vyčlení ministerstvo balík financií.

Ilustračný obrázok k článku Do záchrany hradov sa zapoja aj nezamestnaní: Na projekt vyčlenili milión eur
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Na projekt záchrany hradov s pomocou nezamestnaných vyčlení Ministerstvo kultúry (MK) SR zo svojho rozpočtu jeden milión eur, ktorý oprávnení žiadatelia budú môcť použiť na náklady súvisiace s odmenami a odvodmi pre nezamestnaných. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to oznámila ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

Milanová zvýraznila, že aj na vyhlasovaní výzvy a zjednodušení jej podmienok bude rezort spolupracovať priamo s aktérmi a oprávnenými žiadateľmi, verí, že administratívne sprocesovanie sa podarí skrátiť tak, aby sa peniaze dostali na miesto určenia čo najskôr, ideálne už v priebehu mája.

Mzdy a odvody

„Snažili sme sa o to, aby projekt mohol pokračovať v parametroch, ktoré sa aspoň približujú tým z minulosti, keď osvedčený program získal uznanie v zahraničí,“ zdôraznila.

Pripomenula, že na riešení financovania spolupracuje rezort kultúry naďalej s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý v predchádzajúcom období financoval náklady na prácu nezamestnaných. Rezort práce by podľa Milanovej mal refundovať teraz náklady súvisiace s administratívou pri angažovaní nezamestnaných, milión z rozpočtu MK by tak mal ísť výlučne na mzdy a odvody. Rezort kultúry okrem toho každoročne na samotnú obnovu vyčleňuje zo svojho dotačného programu vyše 12 miliónov eur.

Mohlo by vás zaujímať

Milanová pripomenula aj výzvu na podporu projektov v regiónoch, ktorú vyhlásilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Časť z celkovej alokácie je určená aj na obnovu pamiatok. Počet žiadostí, ktoré predložili uchádzači do uzávierky výzvy (16. 4.) práve na tento účel, ešte MIRRI nemá.

„Momentálne prebieha registrácia prijatých žiadostí a keďže veľa žiadateľov (okolo 250) využilo aj štandardnú listovú formu podania, tak spracovanie prebieha manuálne. Až po ukončení registračného procesu budeme mať prvé štatistiky,“ uviedol pre TASR Andrej Ďuríček, poverený vedením tlačového oddelenia MIRRI.

Štvrtina pracovníkov

Predstavitelia neziskových organizácií venujúcich sa obnove hradov ocenili, že prostredníctvom vyčlenených prostriedkov sa podarí, hoci v obmedzenom režime, zachovať rozbehnuté projekty. „Je to dôležité nielen pre samotné hrady, ktoré rekonštrukciou podporujú rozvoj turizmu a príjem z cestovného ruchu, je to dôležité aj pre miestnu komunitu, pracovné príležitosti a tým aj zachovanie príjmu, čo je obzvlášť podstatné v súčasnom pandemickom období“ zdôraznil Peter Martinisko, prezident Historicko-astronomickej spoločnosti – združenia, ktoré sa snaží o obnovu hradu Lednica.

Predseda združenia Zachráňme hrady Ratibor Mazúr predpokladá, že na každom hrade s rozbehnutými prácami sa podarí zachovať aspoň štvrtina pracovníkov z minulej sezóny. „V minulom roku pracovalo na obnove hradov približne 550 nezamestna­ných,“ spresnil.

Projekt Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva funguje od roku 2011. Doteraz sa prostredníctvom neho podarilo rekonštruovať 45 hradov. V predchádzajúcich rokoch kombinoval projekt dotačné zdroje rezortu kultúry a prostriedky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré refundovali mzdu a odvody zapojených nezamestnaných. MK v rámci programu Obnovme si svoj dom poskytovalo ročne vyše 12 miliónov eur, MPSVR preplácalo náklady v objeme približne 3,5 milióna ročne. MPSVR už v roku 2020 avizovalo, že na pokračovanie nemá disponibilné zdroje, MK preto začalo hľadať alternatívne riešenia.

Ilustračné foto

Viac správ zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM