Rastislav Búgel Zo zahraničia

DOJÍMAVÝ príbeh Martinka (2): Podstúpil operáciu, na ktorú mu ľudia vyzbierali 6 MILIÓNOV eur

Dvojročnému Martinkovi poisťovňa odmietla uhradiť extrémne drahú liečbu. Vďaka darcom sa chlapcovi vo štvrtok začal nový život.

Ilustračný obrázok k článku DOJÍMAVÝ príbeh Martinka (2): Podstúpil operáciu, na ktorú mu ľudia vyzbierali 6 MILIÓNOV eur
13
Galéria

Svet s napätím sleduje dojímavý príbeh dvojročného Martinka. Rozkošný modrooký chlapček s kučeravými vláskami je ťažko skúšaný osudom. Narodil sa síce na prvý pohľad ako zdravé dieťatko, no čoskoro sa začali ozývať prvé problémy.

Vzácne a vážne ochorenie

Až neskôr sa zistilo, že trpí veľmi vzácnou formou genetického ochorenia, ktorým je syndróm AADC. Týmto ochorením na celom svete trpí len 120 pacientov. Malý Martinko má navyše najťažšiu formu ochorenia a je úplne odkázaný na pomoc a starostlivosť svojich najbližších. Sám neudrží ani vzpriamenú hlavičku, často zvracia, nadmerne sa potí, trápia ho silné kŕče a navyše mu časť prehĺtanej stravy často končí v pľúcach.

Poisťovňa odmietla uhradiť liečbu

Jedinou nádejou pre neho bola génová terapia, ktorá ho môže vrátiť do relatívne normálneho života, pričom by mala odstrániť väčšinu jeho problémov.

Rodičom však poisťovňa extrémne nákladnú liečbu odmietla preplatiť!

Cenová kalkulácia na génovú terapiu liekom UPSTAZA bola počas júna 2023 na úrovni 4 230 200 eur. Rodičia však svoj boj nevzdali.

Ľudia vyzbierali milióny eur

Prostredníctvom darovacieho portálu založili zbierku. V priebehu 35 dní sa zapojilo 307-tisíc darcov, ktorí vyzbierali neuveriteľných 151 284 599 Kč (viac ako 6 miliónov eur). Martinko tak vďaka neuveriteľnej ochote verejnosti mohol podstúpiť dôležitý zákrok.

Vo štvrtok (1. februára) rodina prostredníctvom darovacieho webu informovala o skvelých novinkách.

Martinkovi sa totiž začal nový život.

Martinko absolvoval zákrok vo francúzskom Montpellier. Všetko prebehlo na výbornú a rodičia netajili vďačnosť voči celému tímu neurochirurgov.

Prebudil sa do nového života

„Náš malý anjelik sa už dnes, teda vo štvrtok ráno, prebudil nielen do krásneho dňa, ale predovšetkým veríme, že do prvého dňa svojho nového života,“ informovali šťastní rodičia.

Operácia a celý zákrok trvali približne 10 hodín. Po operácii bol chlapček prevezený do neďalekej nemocnice na jednotku intenzívnej starostlivosti. Tam strávi najmenej 24 hodín na pozorovaniach. Následne ho prevezú na štandardnú izbu oddelenia detskej neurológie, kde si Martinka nechajú približne dva až tri týždne na pozorovaní. Ak bude všetko v poriadku, v ďalšom kroku sa bude organizovať jeho prevoz domov do Českej republiky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Dvojročný Martinko podstúpil operáciu, na ktorú sa mu vyzbierala verejnosť
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM