Ilustračný obrázok k článku Drahšie, ale zato chutnejšie: Chystajte košíky, začali sa samozbery jahôd!
10
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Drahšie, ale zato chutnejšie: Chystajte košíky, začali sa samozbery jahôd!

Pandémia koronavírusu a vrtochy počasia sa tento rok podpísali pod vyššie ceny ovocia. Ak sa chystáte na samozber jahôd, počítajte s cenami od 2,50 eur.

ts Magazín
ts Magazín

Drahšie, ale zato chutnejšie: Chystajte košíky, začali sa samozbery jahôd!

Pandémia koronavírusu a vrtochy počasia sa tento rok podpísali pod vyššie ceny ovocia. Ak sa chystáte na samozber jahôd, počítajte s cenami od 2,50 eur.

Ilustračný obrázok k článku Drahšie, ale zato chutnejšie: Chystajte košíky, začali sa samozbery jahôd!
10
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Konečne prišiel čas, kedy sa húfne vyberáme na polia na samozber sladučkých jahôd. Tento rok si ale za červené ovocie priplatíme. Pestovateľov totiž potrápili jarné mrazy a pandémia, ktoré na niektorých jahodoviskách ovplyvnili veľkosť úrody aj ceny.

Pestovateľov potrápilo počasie

„Počasie našich pestovateľov veľmi potrápilo. Najväčším problémom bol daždivý a chladný máj, pre ktorý sme zaznamenali aj posunutú vegetáciu. Nie každý pestovateľ zvládol protimrazovú ochranu, ktorá je pri pestovaní jahôd o čosi náročnejšia,“ vysvetlil pre Dnes24 Matej Korpáš z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Pestovatelia síce majú dobré úrody, ale očakávania boli ešte vyššie. „Vegetácia je pri jahodách posunutá približne o 15 dní oproti dlhodobému priemeru a už len to indikuje, že úrody budú nižšie. Pri jahodách sme mávali štyri až päť zberových vĺn. Tento rok budeme mať možno dve, niekde aj tri,“ vysvetľuje predseda Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

Náklady stúpajú

Samozbery sa stali populárnymi najmä vďaka tomu, že zákazník si sám vyberie, čo si z poľa odnesie domov. Nie každý sa ale vie na jahodovisku správať, ako sa patrí. „Naši ovocinári si však všímajú, že jahodoviská sú často pre rodiny s deťmi miestom na výlet a nie samotný zber. Priemerná pozbieraná váha na jedného návštevníka je tak veľmi nízka,“ dodal Korpáš.

Náklady na pestovanie jahôd pritom stúpajú. Ovocinári tak vypúšťajú niektoré operácie, aby ušetrili alebo musia ísť s cenami nahor. Menej zberových vĺn tiež logicky znamená aj nižšie zisky.

Spoliehajú sa na samozbery

Stále väčším problémom ovocinárov je nedostatok pracovnej sily. „Posledné zberové vlny už nebudeme mať s kým zbierať. Odhadujeme, že 25 až 30 % úrody jahôd sa nepozbiera,“ konštatuje Varga.

Pestovatelia sa tak spoliehajú aj na samozbery. Tie však nie sú pre ovocinárov úplne ideálne. „Raz príde na zber veľa ľudí, inokedy málo. Ak je však jahoda na jahodovisku len o deň dlhšie, ako má byť, tak už to nie je dobré. Ľudia si často chodia počas prvých zberov pre tie najväčšie a najkrajšie jahody, ktoré však obsahujú veľké množstvo vody. O menšie, ale šťavnatejšie jahody z neskoršieho zberu však už záujem nemajú,“ dodáva Varga.

Článok pokračuje pod fotkou.

Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Prečítajte si aj:

Samozbery začali!

Plôch, na ktorých sa jahody pestujú, z roka na rok pribúda. Tento rok eviduje SPPK na Slovensku 49 jahodovísk, oproti minulému roku stúpol ich počet o šesť. Na viacerých z nich je možný aj samozber.

Cena za kilo jahôd sa bude tento rok odvíjať od celkovej situácie na trhu, počítajte však približne so sumou od 2,50 eur.

Samozber v Dunajskej Lužnej je spustený od 9. júna. „Otvorené budeme mať približne dva až tri týždne, všetko ale závisí od počasia a záujmu ľudí. Môže sa stať, že budú dni, kedy budeme mať zatvorené. Každá odroda totiž dozrieva v inom čase,“ povedal pre Dnes24.sk Martin Dokupil z Boni Fructi. Za kilo jahôd tu tento rok zaplatíte 3,20 eur. Na konci samozberu ale môžu ceny ešte klesnúť.

Záleží na počasí

Situácia na severe Slovenska sa oproti minulému roku veľmi nezmenila. Milovníkov jahôd, ktorí to majú namierené do Kysuckého Nového Mesta, iste poteší, že cena za kilo sladkého ovocia zostala na 2,50 eur. „Cenu držíme už tretí rok a platí počas celého obdobia samozberu,“ povedal pre Dnes24 Jaroslav Jarabica z farmy PEMA JAHODY.

„Sezóna samozberu jahôd sa u nás ešte nezačala, nakoľko bol studený apríl a máj. Jahody tento rok meškajú a sú oneskorené o cca dva až tri týždne. Prvé jahody by mohli byť v polovici júna, pre verejnosť a prvý hlavný zber cca 20. júna,“ priblížil Jarabica s tým, že všetko záleží na počasí. Ak bude stále teplo, jahody budú rýchlo dozrievať a sezóna prebehne veľmi rýchlo.

Pestovatelia aj tento rok upozorňujú, aby ľudia dodržiavali aj počas samozberu ochranné opatrenia, neoberali vo veľkých skupinách a pred vstupom na pole si vydezinfikovali ruky. Samozrejmosťou je opatrnosť pri zbieraní jahôd a šetrné zaobchádzanie s porastmi.

Článok pokračuje pod fotkou.

Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Prečítajte si aj:

Jahodová mapa

Zisťovali sme, kde vo vašom okolí sa môžete vybrať na samozber jahôd. Nižšie nájdete niekoľko tipov:

Západ: Boni Fructi (Dunajská Lužná), Jahody Majcichov (neďaleko Trnavy, medzi dedinami Opoj a Majcichov), Plantex (v Bučanoch pri Trnave a v Borovciach pri Piešťanoch), Žirany (pri Nitre), Emilove Sady (Dvory nad Žitavou), AMAZONIT (Tekovská Breznica, pri Novej Bani), Horná Streda, Jelenec, Kolíňany, Jahodovo Malanta (Nitra), Trnovec nad Váhom, Žabokreky Nad Nitrou, Záhradníctvo – Vladimír Vičík (Podolie-Kopanice), farma Fructop (Návojovce), Vieska-Bezdedov

Stred: Včelince (pri hlavnej ceste neďaleko Tornale smerom na maďarské hranice), PEMA JAHODY (Rudina, pri Kysuckom Novom Meste)

Východ: Agromix (Sedliská, okres Vranov nad Topľou)

Mapu s lokálnymi potravinami nájdete TU.

Vyberte sa na samozber jahôd vo svojom kraji:

Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Magazín