han Zo Slovenska

DRÁMA nášho lietadla v Kábule: Komplikácie s Talibanom riešila aj špeciálna jednotka!

Na Slovensko v pondelok priletí lietadlo Spartan z Afganistanu, v ktorom sú evakuovaní ľudia s priamymi väzbami na Slovensko. Kto sedí na palube?

Ilustračný obrázok k článku DRÁMA nášho lietadla v Kábule: Komplikácie s Talibanom riešila aj špeciálna jednotka!
Zdroj: TASR/AP

Je medzi nimi prevažná väčšina žien a detí. V skupine sa nachádzajú aj študenti. O ďalších detailoch záchrannej operácie budú predstavitelia vlády informovať verejnosť v utorok (31. 8.). Informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Išlo o 28 ľudí, na sociálnej sieti o tom informoval minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

Záchranná operácia sa odohrávala podľa tlačového a informačného odboru v mimoriadne zložitých podmienkach a aj za prítomnosti slovenskej špeciálnej jednotky, ktorá v sobotu (28. 8.) priletela do Kábulu vojenským lietadlom a pôsobila na tamojšom letisku dve noci.

Slová premiéra

„Skupina ľudí z rezortov obrany, zahraničia, ale aj vnútra, ktorá sa na tejto akcii podieľala, pracovala bez prestávky niekoľko dní s obrovským nasadením. Vďaka ich vytrvalosti a dobrým medzinárodným kontaktom bola evakuácia úspešná. Osobitné poďakovanie patrí aj ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi (OĽANO) a ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi (nominant SaS),“ uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO) na Facebooku.

Dodal, že situácia počas uplynulých dní v okolí kábulského letiska bola dramatická a dostať ľudí cez kontroly Talibanu bolo náročné. „Preto naše poďakovanie patrí aj americkej strane, ktorá nám po celý čas vychádzala v ústrety a bez jej podpory by evakuácia týchto ľudí na úteku nebola možná,“ spresnil Heger.

Témy, ktoré sú aktuálne na PRETRASE

Slová Naďa

Ku evakuácii sa vyjadril aj minister obrany Jaroslav Naď. „Nemám slov, ktorými by som opísal moju vďaku a obrovskú hrdosť na našich príslušníkov vzdušných a špeciálnych síl, ktorí úspešne zvládli ďalšiu mimoriadne náročnú evakuačnú operáciu v Afganistane. Ďakujem tiež Ivan Korčok a viacerým diplomatom MZVaEZ SR za skvelú (spolu)prácu,“ uviedol Naď na sociálnej sieti.

Slová Korčoka

Podľa Korčoka sa evakuovaní ľudia s väzbami na Slovensko nachádzajú v bezpečí mimo Afganistanu. „Môžem potvrdiť, že sme za dramatických okolností po dňoch intenzívnych rokovaní a vďaka profesionálnemu nasadeniu našich Ozbrojených síl SR a diplomatov evakuovali celkovo 28 ľudí. A to aj potom, ako Taliban zabránil nastúpiť skupine Afgancov s väzbami na Slovensko do lietadla, ktorí prosili o našu pomoc,“ skonštatoval minister.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

ĎAKUJEM ZA ĎALŠIU ÚSPEŠNÚ ZÁCHRANNÚ MISIU V AFGANISTANE Na Slovensko dnes priletí lietadlo Spartan z Afganistanu. Sú v...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Monday, August 30, 2021

ZÁZRAKY NA POČKANIE, NEMOŽNÉ DO TROCH DNÍ… 🙏💪👍 Nemám slov, ktorými by som opísal moju vďaku a obrovskú...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Monday, August 30, 2021
Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM