Zo zahraničia

Dva roky vojny na Ukrajine: Frontová línia je dnes dlhá 1 500 kilometrov, FOTO

Vojna na Ukrajine trvá už dva roky. Pripomeňte si, ako to celé prebiehalo od začiatku až do dnešných dní.

Ilustračný obrázok k článku Dva roky vojny na Ukrajine: Frontová línia je dnes dlhá 1 500 kilometrov, FOTO
94
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V sobotu 24. februára uplynú dva roky od okamihu, keď ruský prezident Vladimir Putin skoro ráno v televíznom prejave oznámil začiatok vojenskej invázie na Ukrajinu. Označil ju za „špeciálnu vojenskú operáciu“ s cieľom vykonať „demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny“.

Útoky neustávajú

V súčasnosti sa boje odohrávajú na 1500 kilometrov dlhej frontovej línii tiahnucej sa zo severu na juh, pričom Ukrajina je denne vystavená delostreleckým a raketovým útokom ruskej armády.

Rakety neraz cielia na ukrajinskú energetickú sústavu, po čom zostávajú tisíce ľudí bez elektrickej energie. Podľa Kyjeva ruské jednotky vyhodili začiatkom júna 2023 do vzduchu aj veľkú Kachovskú priehradu, druhé najväčšie umelé jazero na Ukrajine, aby zabránili ukrajinským vojakom v postupe v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti.

Boj o Bachmut

Ťažké boje sa viedli od augusta 2022 až do mája 2023 o mesto Bachmut v Doneckej oblasti, z ktorého by Rusi mohli postupovať ďalej na západ. O význame Bachmutu sa však viedli polemiky – podľa niektorých nebol strategicky až tak dôležitý a bitka mala skôr symbolický význam.

Bachmut po urputných bojoch napokon padol 21. mája 2023, keď sa ho zmocnili ruské jednotky spolu s príslušníkmi žoldierskej Vagnerovej skupiny.

Vagnerovci tiahli na Moskvu

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin sa mesiac nato pokúsil o vzburu. Po obsadení ruského mesta Rostov na Done, ktoré je jedným z hlavných logistických bodov ruských síl bojujúcich na Ukrajine, sa 24. júna 2023 vydalo jeho 25-tisíc bojovníkov smerom na Moskvu. Revolte predchádzali ostré nezhody Prigožina s velením ruskej armády. Majiteľ žoldierskej skupiny žiadal odvolanie ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Vzburu sa ešte v ten istý deň podarilo urovnať. Samotný Prigožin zahynul pri leteckej nehode 23. augusta 2023.

O neúspešnej ukrajinskej protiofenzíve a aktuálnej situácii sa dočítate na ďalšej strane!

Prečítajte si tiež

Dva roky vojenského konfliktu na Ukrajine
94
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM