Magazín

Dve desiatky hudobníkov vyslali jasný ODKAZ: Nahrali spoločnú protivojnovú pieseň

Konflikt na Ukrajine nenechal chladných ani umelcov zo štyroch krajín. Vydali spoločnú skladbu, ktorou odsudzujú vojnu.

Ilustračný obrázok k článku Dve desiatky hudobníkov vyslali jasný ODKAZ: Nahrali spoločnú protivojnovú pieseň
Zdroj: YouTube.com/Igor Ochepovsky

Takmer dve desiatky českých, ukrajinských, ruských a bieloruských hudobníkov vyjadrili svoj nesúhlas s prebiehajúcou vojnou na Ukrajine spoločným nahratím skladby „Nevzdám se“.

Národy spájajú spoločné témy

Skladba vznikla novou úpravou piesní „Obijmi“ a „Bez boju“ od ukrajinskej rockovej skupiny Okean Elzy.

Jej novú podobu pripravil ruský producent a hudobník Igor Ochepovsky, ktorý rovnako ako ďalší umelci zapojení do tohto projektu pôsobí a žije v Česku.

„Pre Ukrajincov, Rusov a Bielorusov sú to úplne ikonické piesne, ktoré všetci dobre poznáme. Naše národy a životy spájajú nielen melódie, ale aj témy o láske, nádeji, odvahe a odhodlaní,“ vysvetlil výber skladby uralský rodák Igor Ochepovsky, ktorého citujú spravodajské médiá Novinky.cz a ČT24.

Prečítajte si tiež

Vyjadrili nesúhlas

Na skladbe v štúdiu spolupracovali David Koller (Česko) – bicie a spev; Igor Orozovič (Česko) – spev; Monika Načeva (Česko) – spev; Lenka Dusilová (Česko) – spev; Michal Pavlíček (Česko) – gitara a spev; Aliaksandr Yasinski (Bielorusko) – akordeón a spev; Roman Zabelov (Bielorusko) – akordeón a spev; Kirill Yakovlev (Rusko) – balalajka; Taras Volos (Ukrajina) – kontrabas; Vartui Saribekianová (Ukrajina) – husle; Natalia Lisniaková (Ukrajina) – husle; Šimon Marek (Česko) – violončelo; Jan Forest (Česko) – viola; Kateryna Vatchenková (Ukrajina) – domra; Nikita Krein (Bielorusko) – gitara a spev; Olesya Ochepovská (Rusko) – klavír; Igor Ochepovsky (Rusko) – produkcia a gitara.

„Zúčastnení muzikanti sú jedni z najlepších umelcov, ktorých poznám. Okrem lásky k hudbe nás spája nesúhlasný postoj k aktuálnemu dianiu. Som muzikant, hovorím k ľuďom hudbou,“ uviedol k zapojeným hudobníkom Ochepovsky. Nahrávanie piesne sa uskutočnilo 28. februára, štyri dni po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: YouTube.com

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM