Aktualizované Rastislav Búgel Zo zahraničia

Egyptské letovisko zasiahla RAKETA: Z Taby EVAKUUJÚ 500 českých turistov!

V piatok ráno zasiahla obľúbené egyptské letovisko raketa. Domov sa bude musieť predčasne vrátiť aj 500 českých turistov.

Ilustračný obrázok k článku Egyptské letovisko zasiahla RAKETA: Z Taby EVAKUUJÚ 500 českých turistov!
Zdroj: Unsplash.com , Twitter.com/SilencedSirs

V piatok (26. októbra) dopadla na územie egyptského letoviska Taba raketa. Zranila viacero ľudí a poškodila zdravotnícke stredisko.

Evakuujú stovky turistov

Cestovná kancelária Čedok vypraví v piatok do letoviska charterové lety. Tie majú po páde rakety evakuovať českých turistov. Informoval o tom portál novinky.cz.

„Bezpečnosť našich klientov je prioritou, preto sme sa rozhodli predčasne ukončiť zájazdy v hoteloch okolo Taby a počas dneška vyslať charterové lety, aby sa späť do Českej republiky vrátilo všetkých 500 českých turistov, ktorých v oblasti máme,“ povedala hovorkyňa Čedoku Katka Pavlíková.

Všetci turisti sú v poriadku a postupne ich Čedok informuje o transferoch na letisko.

Treba zvýšiť opatrnosť!

V piatok ráno zasiahla raketa zdravotnícke stredisko v Tabe. Zranila najmenej šesť ľudí, pričom jeden z nich je hospitalizovaný. Aktuálne nie je jasné, kto raketu vystrelil.

České ministerstvo zahraničných vecí portálu uviedlo, že nie je známa národnosť zranených. Pravdepodobne však išlo o občanov Egypta. „Nemáme správy o tom, že by medzi zranenými boli cudzí štátni príslušníci,“ povedal hovorca rezortu Dan Drake.

Zastupiteľský úrad v Tabe už vydal odporúčanie „dbať na zvýšenú opatrnosť a rešpektovať pokyny bezpečnostných zložiek.“ Ako dodali novinky.cz, podľa systému dobrovoľnej registrácie DROZD sa v Egypte nachádza 2 580 Čechov.

Na mieste sú aj Slováci

Ako informoval portál RTVS, slovenské cestovné kancelárie v Tabe vycestovaných turistov nemajú. Slováci sa však nachádzajú medzi turistami Čedoku. Portálu to prezradil prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes.

Podľa riaditeľa Čedoku Stanislava Zemana sa v letovisku nachádza 24 Slovákov. Ich situáciu vyrieši česká cestovná kancelária.

Ako má slovenský dovolenkár postupovať, pokiaľ sa nachádza priamo na mieste? „Musí kontaktovať buď cestovnú kanceláriu, ministerstvo zahraničných vecí, alebo našu asociáciu. Do tejto chvíle s našou asociáciou nebol žiadny kontakt či už s klientom, alebo nejakou cestovnou kanceláriou so žiadosťou o pomoc alebo riešenie situácie,“ povedal Berkes.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Twitter.com/il libanese
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM