VOCH Zo Slovenska

Energetickej chudobe ČELÍ každá piata slovenská domácnosť! Ako ZAKROČÍ vláda?

Slovenské elektrárne (SE) rokujú so zástupcami vlády. Ako chcú pomôcť zraniteľným skupinám odberateľov elektriny?

Ilustračný obrázok k článku Energetickej chudobe ČELÍ každá piata slovenská domácnosť! Ako ZAKROČÍ vláda?
Zdroj: Dnes24.sk

SE hľadajú riešenie, ako pomôcť zraniteľným skupinám odberateľov elektriny. Uviedla to hovorkyňa SE Oľga Baková.

„Spoločnosť hľadá riešenie, ako pomôcť zraniteľným skupinám odberateľov elektriny na Slovensku v období extrémne komplikovaného obdobia na trhu s energiami v Európe. Bez toho, aby bola bezprostredne ohrozená budúcnosť najväčšieho výrobcu elektriny v republike,“ konštatovala Baková.

Konflikt na Ukrajine

Rast cien energií a potravín zasiahne podľa analytikov úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS) najmä najnižšie príjmové skupiny v dôsledku ‚fixného‘ charakteru týchto výdavkov.

„Konflikt na Ukrajine by, samozrejme, prispel k ďalšiemu rastu cien obilnín a energetických komodít. Nákladové faktory sú naďalej zdrojom aktuálne vysokej inflácie tak v SR, ako aj v krajinách EÚ,“ spresnili analytici Z NBS.

Prečítajte si aj:

Pomoc rodinám

Rizikom pre nasledujúce mesiace ostávajú podľa analytika UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomíra Koršňáka najmä ceny energií, ktoré sú pod silným geopolitickým tlakom. K ich zdražovaniu prispieva aj silnejúci globálny dopyt, či snaha o ekologizáciu ich výroby.

V súvislosti so zdražovaním cien energií a potravín sa prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok (10. 2.) stretla s ministrom práce Milanom Krajniakom (Sme rodina). Rokovali o potrebe pomôcť domácnostiam, ktoré majú problém zvládať účty za energie a fakticky sa nachádzajú v pásme energetickej chudoby.

Zo Slovenska

Energetická chudoba

„Spravidla sa pod energetickou chudobou chápe percentuálne vyjadrenie nákladov na energie domácnosti v pomere k jej čistým príjmom. Pokiaľ náklady na bývanie prekročia isté percento z celkových životných nákladov, znamená to, že takáto rodina už má vážny problém zabezpečiť svoje ostatné výdavky. Mala by mať preto nárok na príspevok na bývanie, ako je to aj v iných krajinách,“ uviedla prezidentka na sociálnej sieti.

Pokračovala, že sa to týka najmä matiek samoživiteliek, ľudí pracujúcich za nízke mzdy i samostatne bývajúcich dôchodcov.

Podotkla, že príspevok na bývanie dnes poberá iba približne 30-tisíc domácností, hoci podľa odhadov expertov sa môže nachádzať v pásme energetickej chudoby dokonca každá piata slovenská domácnosť.

Krajniak prezidentku uistil, že situácia takejto zraniteľnej skupiny ľudí je v centre jeho pozornosti. Zároveň hľadá rozpočtovo priechodné spôsoby, ako im pomôcť.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM