Zo zahraničia

Švajčiarsko musí zaplatiť rumunskej žobráčke takmer 1000 eur

Takmer 30-ročnej etnickej Rómke udelili za žobranie na ulici v Ženeve v januári 2014 pokutu 500 švajčiarskych frankov.

Ilustračný obrázok k článku Švajčiarsko musí zaplatiť rumunskej žobráčke takmer 1000 eur
Zdroj: TASR/AP

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v utorok rozhodol, že Švajčiarsko musí odškodniť rumunskú žobráčku, ktorej za pýtanie si almužny úrady uložili vysokú pokutu a následne ju nakrátko uväznili po tom, ako peňažný trest nedokázala zaplatiť. Informovala o tom agenúra AFP.

Tejto takmer 30-ročnej etnickej Rómke udelili za žobranie na ulici v Ženeve v januári 2014 pokutu 500 švajčiarskych frankov (zhruba 464 eur).

Keď žena, ktorá je negramotná, nepoberala sociálne dávky a nebola ani zamestnaná, pokutu nezaplatila, súd ju poslal na päť dní do väzenia.

Podľa ESĽP však tresty jej udelené boli v rozpore s cieľmi Švajčiarska bojovať proti organizovanému zločinu a chrániť okoloidúcich, obyvateľov a podnikateľov. Žena totiž mala „právo, ktoré je vlastné ľudskej dôstojnosti, vyjadriť svoju núdzu a pokúsiť sa uspokojiť svoje potreby žobraním,“ uvádza sa v rozsudku.

Švajčiarsko podľa neho porušilo čl. 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý zaručuje ochranu súkromného a rodinného života, pričom krajine uložil povinnosť zaplatiť žobráčke 922 eur (1118 dolárov) ako náhradu morálnej škody.

Ilustračné foto

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM