Technológie

Europarlament rozhodol: Prichádza KONIEC áut so spaľovacím motorom!

V Európe bude platiť zákaz predaja áut s benzínovým a naftovým pohonom. Európski poslanci definitívne odklepli dátum, kedy sa tak stane.

Ilustračný obrázok k článku Europarlament rozhodol: Prichádza KONIEC áut so spaľovacím motorom!
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Európsky parlament (EP) v stredu (8. júna) podporil revíziu noriem CO2 pre nové osobné automobily a ľahké úžitkové vozidlá. Informoval o tom v tlačovej správe na svojom webe.

Nový spaľovák už nekúpite

Uznesenie na plenárnom zasadnutí podporilo 339 poslancov, 249 bolo proti a 24 sa hlasovania zdržalo.

Týmto krokom by sa mal docieliť zákaz predaja nových áut so spaľovacím motorom v krajinách Európskej únie od roku 2035.

Ako pripomenul Denník N, opatrenie sa netýka ojazdených vozidiel a v EÚ sa o ňom ešte bude rokovať.

Prečítajte si tiež

„V prijatom texte, ktorý predstavuje pozíciu Parlamentu pre rokovania s členskými štátmi, poslanci podporili návrh Komisie na dosiahnutie cestnej mobility s nulovými emisiami do roku 2035 (cieľ pre celý vozový park EÚ znížiť emisie z nových osobných automobilov a ľahkých úžitkových vozidiel o 100 % v porovnaní s rokom 2021). Priebežné ciele znižovania emisií do roku 2030 boli stanovené na 55 % pre osobné automobily a 50 % pre dodávky," informuje Európsky parlament.

Opatrenia na ochranu klímy

„Ambiciózna revízia noriem CO2 je kľúčovým prvkom na dosiahnutie našich cieľov v oblasti klímy. Týmito normami vytvárame prehľadnosť pre automobilový priemysel a stimulujeme inovácie a investície pre výrobcov automobilov. Okrem toho sa nákup a jazdenie na vozidlách s nulovými emisiami stáva pre spotrebiteľov lacnejším. Som rád, že Európsky parlament podporil ambicióznu revíziu cieľov na rok 2030 a podporil 100 % cieľ do roku 2035, ktorý má zásadný význam pre dosiahnutie klimatickej neutrality do roku 2050,“ cituje portál EP slová holandského spravodajcu Jana Huitema.

Poslanci sú teraz pripravení začať rokovania s členskými štátmi EÚ. Európska komisia predložila návrh na revíziu noriem oxidu uhličitého pre nové osobné automobily a ľahké úžitkové vozidlá vlani v júli.

Podľa Európskeho parlamentu je cieľom návrhu prispieť k plneniu cieľov EÚ v oblasti klímy na roky 2030 a 2050, priniesť občanom výhody prostredníctvom širšieho zavádzania vozidiel s nulovými emisiami (lepšia kvalita ovzdušia, úspory energie a nižšie náklady na vlastníctvo vozidla), ako aj stimulovať inovácie v oblasti technológií s nulovými emisiami.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM