Politika

Európsky parlament VYMENIL za ten slovenský: Ako sa zmena dotkne Šimečkovho PLATU?

Michal Šimečka mení Európsky parlament za Národnú radu SR. Ako sa zmení jeho plat?

Ilustračný obrázok k článku Európsky parlament VYMENIL za ten slovenský: Ako sa zmena dotkne Šimečkovho PLATU?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Predseda Progresívneho Slovenska rezignoval na post podpredsedu Európskeho parlamentu. Svoju rezignáciu vo štvrtok (12. októbra) oznámil predsedníčke Európskeho parlamentu Roberte Metsole. Michal Šimečka o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že funkcie sa vzdáva od 17. októbra.

„Tak ako som sľúbil, naplno sa vraciam do slovenskej politiky. Ako líder opozície budem dôsledne kontrolovať kroky vlády Smeru, Hlasu a SNS. Voči ich štýlu vládnutia musíme budovať oveľa lepšiu, kvalitnejšiu alternatívu. Využijem pritom všetky zručnosti a kontakty z európskej politiky, tak aby sme pre Slovensko ubránili európsku budúcnosť,“ napísal Šimečka.

Plat podpredsedu europarlamentu

Nadácia Zastavme korupciu ešte v auguste informovala, že Šimečka vlani ako podpredseda europarlamentu po zrazení dane pre Európsku úniu zarobil 90-tisíc.

„Hrubý mesačný plat poslancov Európskeho parlamentu predstavuje od januára tohto roku výšku 9 975,42 eur. Tento plat sa vypláca z rozpočtu EP, podlieha dani Európskej únie a znižuje sa o príspevok na poistenie. Po odčítaní týchto položiek predstavuje 7 776,06 eur,“ píše portál RTVS s tým, že Šimečka v minulosti priznal, že funkcia podpredsedu Európskeho parlamentu mu vyšší plat nepriniesla.

Pohorší si

Koľko Šimečka zarobí v Národnej rade SR, nie je úplne jasné. Jeho plat sa totiž bude odvíjať od funkcie, ktorú bude zastávať. Ak vládna koalícia dodrží tradíciu a Progresívnemu Slovensku, ktoré vo voľbách skončilo ako druhé, ponúkne funkciu podpredsedu parlamentu, kandidátom strany na obsadenie tohto postu bude práve Michal Šimečka. Pre portál to potvrdilo samotné hnutie.

Podľa RTVS zarobí parlamentný poslanec v roku 2023 vyše 6-tisíc eur mesačne: „Sumu tvorí základný plat vo výške 3 912 eur, ku ktorému sa pripočítavajú tzv. paušálne náhrady, ktorých výška sa líši podľa toho, z akého kraja poslanec pochádza. V prípade Šimečku to bude 2 348 eur.“

Ak sa naozaj stane podpredsedom parlamentu, prilepší si o ďalších 331,94 každý mesiac. Jeho mesačný plat by tak bol 6 591,94 mesačne, čo predstavuje viac ako 79-tisíc eur za rok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM