Monika Gécziová Regióny

Expozíciu v Bardejovských Kúpeľoch znovu otvorili: Takéto vzácne artefakty tam nájdete

Po krátkej reinštalácii je muzeálna expozícia v Bardejovských Kúpeľoch znovu otvorená a návštevníkom ponúka prehliadku skutočných historických skvostov.

Ilustračný obrázok k článku Expozíciu v Bardejovských Kúpeľoch znovu otvorili: Takéto vzácne artefakty tam nájdete
5
Galéria
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov

V rámci dňa Prešovského samosprávneho kraja 2018 bola v utorok 23. októbra slávnostne otvorená expozícia „Bardejovské Kúpele – oáza zdravia a pokoja“. Nachádza sa v priestoroch Vily Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch, pri skanzene. Muzeálna expozícia bola z dôvodu prípravy reinštalácie krátko zatvorená a pre verejnosť je opäť prístupná od 24. októbra. Informuje o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.

Expozícia "Bardejovské Kúpele – oáza zdravia a pokoja je, spolu s ďalšou ,,Lekárskou expozíciou“, súčasťou stálej Národopisnej expozície umiestnenej vo Vile Rákoci vybudovanej na začiatku 19. storočia. „V expozícii z dejín Bardejovských Kúpeľov sú najcennejšími exponátmi pohár, z ktorého pil liečivú vodu ruský cár Alexander, ktorý tu bol na návšteve v roku 1821 a dobové zábery Bardejovských Kúpeľov,“ uviedol Jančošek.

Národopisná expozícia prezentuje kroje, domácu výrobu a výrobky ľudových remeselníkov z Horného Šariša. Podáva názorný obraz o živote predošlých generácií. Ľudový odev je tu zdokumentovaný vo vývojových etapách. Remeslá sú inštalované v dvoch rovinách. Zachytávajú vývoj remesla a zároveň technológiu výroby. „Najväčšia pozornosť je venovaná hrnčiarstvu, klobučníctvu, obuvníctvu, pernikárstvu, sviečkarstvu a z drevovýroby je to hlavne šindliarstvo, debnárstvo, ďalej košikárstvo a pod. Expozícia prezentuje aj sakrálne ľudové umenie, plastiky a maľby na skle,“ prezradil riaditeľ OOCR s tým, že v lekárskej expozícii je na ploche 50 m2 nainštalované zariadenie lekárne z 19. storočia.

Najcennejšími exponátmi národopisnej expozície sú najstarší zachovaný kroj z obce Zlaté z roku 1850, najstarší datovaný včelí úľ na Slovensku z roku 1691, exponáty sakrálneho ľudového umenia a v lekárenskej expozícii sú to staré lekárenské nádoby zo 17.- 19. storočia.

Otváracia doba:

– utorok – nedeľa: otvorené
- pondelky: otvorené iba pre vopred nahlásené skupiny
- štátne sviatky počas letnej turistickej sezóny (máj – september): otvorené
- štátne sviatky počas zimnej turistickej sezóny (október – apríl): zatvorené
Počas letnej turistickej sezóny (1.5. – 30.9.): utorok- nedeľa 8.30 – 12.00, 12.30 – 16.00 hod.
Počas zimnej turistickej sezóny (1.10. – 30.4.): utorok – nedeľa 8.30 – 12.00, 12.30 – 16.00 hod.
Základné vstupné je 2 eurá.

Expozícia v Bardejovských Kúpeľoch ukazuje historcké skvosty
5
Galéria
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Zdroj: OOCR Šariš Bardejov
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM