Politika

Fico sa rozohnil ohľadom obrannej dohody s USA: Americká armáda si dovezie to, čo chce!

Robert Fico hovorí o zrade v súvislosti s podpísaním dohody o obrannej spolupráci s USA. Tvrdí, že americká armáda bez nájmu ovládne nielen tamojšie vojenské letiská.

Ilustračný obrázok k článku Fico sa rozohnil ohľadom obrannej dohody s USA: Americká armáda si dovezie to, čo chce!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

V Národnej rade (NR) SR strana zmluvu nepodporí. Líder opozičného Smeru-SD Robert Fico zároveň avizuje protest, na ktorom chce symbolicky na odpor proti zmluve klásť vence pred bustou Alexandra Dubčeka pred parlamentom.

Čaká ich súboj

„Zmluve medzi našou a americkou vládou musí vysloviť súhlas NR SR. Tá je zvolaná mimoriadne rýchlo, už na budúci utorok (8. 2.) o trinástej hodine. Dôvod je jednoduchý, vládna väčšina bude chcieť rokovať v noci, mysliac si, že nás uspí a utrmáca. Veľmi sa mýli. Čaká nás v parlamente obrovský súboj a my budeme na jeho čele. Nemáme počty na víťazstvo, ale morálnymi víťazmi budeme v každom prípade. A tento súboj bude otváracím kolom k petičnej akcii a k referendu o vypovedaní tejto zradcovskej zmluvy,“ uviedol Fico.

Ovládnu letiská?

Pripomenul, že opozícia už organizovala viaceré protesty proti zmluve a Smer-SD v tom bude pokračovať. Dodal, že deň podpísania zmluvy si budú všetci pamätať ako deň zrady.

Trvá na tom, že zmluva má umožniť voľnú prítomnosť americkej armády na Slovensku, ktorá bude môcť bez nájmu ovládať tamojšie vojenské letiská a bude si môcť doviezť, čo chce.

Slovenská republika a Spojené štáty zmluvu podpísali vo štvrtok večer (v noci na piatok SEČ). Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), za USA šéf diplomacie Antony Blinken. Pri podpise bol aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). Zmluvu musí ešte odobriť Národná rada SR.

Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou SR. Predstavitelia vlády deklarovali, že zmluva neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR. Prezidentka SR Zuzana Čaputová uzavretie dohody podporuje.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM