Zo Slovenska

Firmy hľadajú každú korunu, zamestnanci môžu prísť o ODMENY, varuje Klub 500

Výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor upozorňuje, že ak nebudú firmy v zisku, nebudú mať ľudia koncoročné odmeny.

Ilustračný obrázok k článku Firmy hľadajú každú korunu, zamestnanci môžu prísť o ODMENY, varuje Klub 500
Zdroj: TASR

Oživenie ekonomík prinieslo viac zákaziek firmám, tie však nie sú schopné až tak flexibilne reagovať čo sa týka zaobstarania vstupov. Tých je nedostatok, a preto stúpa ich cena a firmám sa tak ťažko určuje cena konečného výrobku.

Šetriť budú na všetkom

Ak štát popritom prestane podávať pomocnú ruku firmám a zastaví fungovanie schémy prvej pomoci, firmy budú šetriť na všetkom, na čom sa dá. Uviedol to výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor počas utorkového stretnutia s novinármi. Klub preto žiada, aby štát v podpore pokračoval do konca roka, až kým od nového roka nezačne platiť legislatíva trvalého kurzarbeitu.

Ako vyčíslil Klub 500, napríklad ceny elektriny vzrástli od mája minulého roku o 60 %, rovnako o 60 % zdražel aj hliník, cena medi vzrástla o 95 %, ropy o 170 %, oceľový šrot zdražel o 110 %, surové železo o 150 % a rezivo o 340 %. Tieto nárasty podľa Gregora spôsobili zákazky.

„Teraz sa situácia v princípe celosvetovo zlepšuje. Firmy nie sú schopné reagovať okamžite,“ podotkol Gregor s tým, že množstvo vstupov je limitované, preto ich cena s rastom dopytu rastie tiež. Stabilizácia situácie okolo cien vstupov je však podľa neho otázkou niekoľkých kvartálov.

Zamestnanci bez odmien

V súčasnosti však firmy podľa Gregora rozmýšľajú nad tým, či budú mať dostatok vstupov na zákazky a problémom je pre ne aj stanoviť cenu svojho výrobku, pretože ťažko sa odhaduje cena pri prudkom raste cien vstupov.

„Firmy budú šetriť na všetkom, na čom sa dá šetriť,“ uviedol Gregor. Ako odpovedal na otázku, či hrozí aj ukrojovanie z miezd zamestnancov, tam sa podľa neho veľmi šetriť nedá, keďže mzdy sú zakotvené v zmluvách. „Nebudú mať ľudia koncoročné odmeny, ak nebudú firmy v zisku, to je samozrejmé. Firmy môžu šetriť a už aj šetria na oprave, údržbe a investíciách, ktoré sú odložené a nemusia ich nevyhnutne realizovať,“ vymenoval Gregor s tým, že podniky hľadajú každú jednu korunu. Znižujú napríklad aj stavy zásob a budú zrejme takisto zvyšovať podiel cudzích zdrojov.

Ako doplnil výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Peter Serina, takisto sa s týmto problémom medzi podnikateľmi stretol. Podľa jeho slov to obmedzuje schopnosť firiem dodávať tovary. Takisto hrozí aj zdražovanie výrobkov, predovšetkým v stavebníctve, ale aj v iných segmentoch.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM