Zo Slovenska

FOTO: Koniec zatuchnutým reštauračným vozňom! Nový dizajn i gastronómia vo vlakoch

Do diaľkových vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) smeruje posila v podobe šiestich moderných reštauračných vozňov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Koniec zatuchnutým reštauračným vozňom! Nový dizajn i gastronómia vo vlakoch
7
Galéria

Flotila reštauračných vozňov bude nasadená na vlaky R 6×x na trase Košice – Bratislava. Vozne s rokom výroby 1988 podstupujú kompletnú modernizáciu interiéru aj exteriéru. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Veľká modernizácia

Hovorca priblížil, že v súčasnosti sa uskutočňuje zásadná modernizácia interiéru reštauračných vozňov, ktoré boli v prevádzke od roku 1988.

„Kompletná modernizácia sa týkala najmä reštauračnej časti, vybavenia kuchyne, ale aj výmeny interiérových dverí, podláh, WC bunky, opravy klimatizácie, centrálneho zdroja energie, informačného a komunikačného systému či vodného hospodárstva,“ spresnil.

Modernizované reštauračné vozne budú radené do vlakov R 6×x na trati Košice – Bratislava.

Vylepšená gastronómia

Cestujúcich okrem atraktívneho dizajnu čaká ešte atraktívnejšia ponuka jedál a nápojov, ktorá bola prednedávnom obohatená o čerstvé studené šaláty, osviežujúce limonády a trendové snack menu s novými dresingami a omáčkami inšpirovanými svetovou gastronómiou.

Štandard stravovacích služieb vo vlakoch sa opäť posúva na vyššiu úroveň a cestujúci si v priebehu roku 2022 môžu vychutnávať rôzne jedlá inšpirované svetovou gastronómiou.

„Do ponuky bolo zaradené taktiež grass-fedové mäso a ďalšie chutné vegánske jedlá. Dodávateľ cateringových služieb WGS pripravil aj špeciálne raňajkové menu a jesennú ponuku jedál, z ktorej si vyberie aj ten najnáročnejší zákazník,“ vymenúva ďalšie novinky spoločnosť.

V rukách súkromníka

Prvý zo šiestich vozňov odovzdala ZSSK firma RWS Services do prevádzky 3. septembra ako vysúťažený dodávateľ v rámci verejného obstarávania. Následne bol 5. septembra zaradený do vlaku R 606 Tatran. Podľa Kováča ide o najmodernejšiu posilu vo flotile „reštaurákov“.

Vlastníkom reštauračného vozňa je súkromná spoločnosť, ktorá v rámci verejného obstarávania z roku 2019 vyhláseného ZSSK ponúkla najvýhodnejšie podmienky prenájmu reštauračného vozňa s tým, že do budúcna sa ráta s prenájmom celkovo šiestich identických vozňov.

„Náklady obstarania vozňa, jeho modernizácie, ako aj prevádzkovej údržby znáša výlučne vlastník vozňa a tieto náklady tak nezaťažujú rozpočet ani personálne kapacity ZSSK,“ ozrejmil Kováč.

Prečítajte si aj:

Nové reštauračné vozne vo vlakoch
7
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM