Monika Gécziová Regióny

FOTO: Mladá Bardejovčanka a jej umelecké diela: Na topánkach necháva kus svojho ja

Gabriela Dzurusová pracuje ako učiteľka v materskej škole, ale vo voľnom čase sa venuje umeniu. Začalo to maľovaním topánok pre švagrinú, dnes maľuje čokoľvek na čokoľvek. A do svojich diel zakaždým vkladá samú seba.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mladá Bardejovčanka a jej umelecké diela: Na topánkach necháva kus svojho ja
15
Galéria

Bardejovčanka Gabika Dzurusová má 25 rokov, je vyštudovaná špeciálna pedagogička pre deti so sluchovým postihnutím, ale pracuje ako učiteľka v materskej škole. Žiadny umelecký smer síce nevyštudovala, ale vzťah k umeniu jednoznačne má. Ako sama tvrdí, zdedila ho po svojej mamine, ktorá vraj aj po tme štrikuje pekné a obľúbené svetre pre celú rodinu.

Prvé topánky skončili v koši

Ona sama sa nevenuje štrikovaniu svetrov, ale maľovaniu na topánky, textil, ale i iné veci. Na svoje začiatky si ešte dobre spomína: „Bol to darček pre manželovu sestru. Maľovala som na ne fixkami, čiže to boli len prototypy – neprateľné a neumývateľné. Proste začiatky. Po prechádzke v lejaku už síce nebolo vidieť pôvodné dielo, ale ako abstraktný vzor to tiež nebolo zlé,“ smeje sa Gabika a dodáva, že tieto topánky síce skončili v koši, ale neskôr ich nahradila totožným, už priateľným modelom.

Dnes už nemaľuje len na topánky, ale i na tričká, tašky, či mikiny a iné. Všetko je maľované ručne, so štetcom a nezmývateľnou farbou na textil. V jej portfóliu by sme našli motívy od výmyslu sveta. Detské rozprávkové postavičky, komiksových hrdinov, kvietky, folklórne či náboženské motívy, rôzne citáty… „Som otvorená novým nápadom, takže čo zákazník, to nový originálny motív. Záleží od veku, či od toho, čo má daný človek rád,“ vysvetľuje mladá umelkyňa.

Návrhy zákazníkov prepája s vlastnými

Vecičky maľuje vo voľnom čase a podľa vlastných slov, to, ako dlho jej jeden kúsok trvá vytvoriť, závisí od viacerých faktorov, ktorými sú napríklad domácnosť či únava zo zamestnania. „Akokoľvek, vždy je to však aspoň trošku relaxu a kusisko môjho ja, čo do toho dávam,“ vyznáva sa Gabika, ktorej inšpiráciou sú ľudia, ktorí jej dôverujú a sami prídu s jedným, či viacerými návrhmi. „Potom to skúšam prepájať aj s tým, čo sa páči mne, aby sa mi dobre pracovalo. Chvála Bohu, doteraz sa to vždy podarilo a zakaždým boli spokojné obe strany,“ dodáva.

Zo všetkých vecí, ktoré kedy pomaľovala, ako sama priznáva, ju najviac potrápili štyri folklórne mikiny maľované z oboch strán, na kapucniach i na rukávov a tiež akákoľvek tvár, či už na trampkách alebo na tričku. V jej vlastnom modeli by ste ju však stretli len výnimočne. „Mala som pár pokusov, kedy som maľovala sama pre seba, ale nakoniec to aj tak vždy skončilo v iných rukách. Ostali mi ale tričká, ktoré nesú posolstvo a rovnaké má aj môj manžel. Tie mám a nosím ich,“ uzatvára Gabika s tým, že v Bardejove by sme v jej vecičkách určite stretli najmä niekoho z jej rodiny.

Výber z Gabikinej tvorby si môžete pozrieť v našej fotogalérii a ešte viac fotiek nájdete na jej facebookovej stránke Made by Fiškus!

Umelecké diela na oblečení v podaní talentovanej Bardejovčanky
15
Galéria
Foto: Gabriela Dzurusová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM