Zo zahraničia

FOTO: Naozaj televízia ukázala UPRAVENÚ mapu Ukrajiny? Je to HOAX, odkazuje polícia

Fotka zachytáva mapu Ukrajiny bez anektovaných území. Na prvý pohľad sa zdá, že televízia prijala nové členenie Ukrajiny. Je tu však veľké ALE!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Naozaj televízia ukázala UPRAVENÚ mapu Ukrajiny? Je to HOAX, odkazuje polícia
1
Galéria

Na sociálnych sieťach sa šíri príspevok, ktorý zachytáva mapu Ukrajiny bez násilne anektovaných území Ruskom. Takéto zábery mala použiť nemecká televízia ZDF. Tiež ste tomu uverili?

Žiadna nová mapa nie je

Je to však hoax. Príspevok zdieľajú aj Slováci a preto polícia vyvrátila verejne túto informáciu: „Dezinformačné vody slovenského facebooku sa snažia legitimizovať ukradnutie ukrajinských území Ruskom. Aktuálne prebrali falošnú správu prokremeľských médií a proruských aktivistov o tom, že nemecká štátna televízia ZDF uznala anektované územia Ukrajiny ako súčasť Ruska. Propagandisti uisťujú, že „nová mapa Ukrajiny“ bola údajne použitá vo vysielaní ZDF,“ opisuje Polícia SR na Facebook.

Polícia pripomína, že protiprávne anektovanie cudzieho územia a mimoriadne porušovanie medzinárodného práva vytvára nebezpečný precedens aj pre Slovensko.

„Malá krajina akou je Slovensko musí trvať na dodržiavaní medzinárodného práva, aby sa v budúcnosti tiež nestala obeťou agresie väčšieho štátu. To isté sa dnes deje Ukrajine ktorá čelí útoku Ruska,“ pripomína polícia. Ako fotka vôbec vznikla?

Upravená fotka

Polícia SR pripomína, že za všetkým je upravená fotka: „Je to obľúbená činnosť prokremeľských kanálov.“

Na pozadí bola zámerne pridaná upravená mapa Ukrajiny bez anektovaných území Ruskom. Na svojom Twitteri to oznámila nemecká verejnoprávna televízia ZDF.

Upravená fotografia je zo spravodajského programu Heute Journal z 10. októbra. ZDF tiež uistila, že takúto mapu Ukrajiny nikdy nepoužila.

„V skutočnosti sa spravodajstvo tohto programu (od 12.30 h) nevenovalo téme „výpadkov vody a elektriny“ na Ukrajine, ako propagandisti tvrdili, ale vyšetrovaniu sabotáže na plynovode Nord Stream. V archíve televízie sa nachádza celý program,“ vysvetľuje na záver polícia SR.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM