Monika Gécziová Regióny

FOTO: Úspech krásnej Bardejovčanky Sarah (17): Stala sa 2. vicemiss stredných škôl

Pred pár dňami sa Sarah Javorská zaradila medzi najkrajšie stredoškoláčky na Slovensku. Nám porozprávala, ako súťaž prežívala, ale prezradila i pikošky zo života.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Úspech krásnej Bardejovčanky Sarah (17): Stala sa 2. vicemiss stredných škôl
19
Galéria
Zdroj: Miss stredných škôl

Sarah Javorská má 17 rokov, je tretiačkou na Súkromnom gymnáziu v Bardejove a v súťaži Miss stredných škôl 2018 sa stala 2. vicemiss. Mladú krásku z nášho mesta sme pre vás vyspovedali v rozhovore.

Ako si sa do súťaže Miss stredných škôl dostala? Bolo to tvoje rozhodnutie?
Jedného dňa si ma do riaditeľne zavolala naša pani riaditeľka a povedala mi, že by bola rada, keby som išla reprezentovať našu školu a naše mesto. Tak som si povedala, že to skúsim.

Do súťaže sa zapojilo viac ako dvesto dievčat z celého Slovenska. Ty si sa napokon prebojovala až do finálovej desiatky…
Kastingy sa konali vo viacerých mestách. Ja som išla na posledný do Žiliny a ani som sa nenazdala a stála som na finálovom kastingu, kde porota rozhodla, že patrím do prvej desiatky. To bolo kriku a šťastia. :)

Čo nasledovalo potom?
Do finálového večera sme mali sedem mesiacov. Počas nich sme absolvovali rôzne prednášky, sústredenia, kurzy, mítingy a iné akcie. Tri dni pred finálovým večerom sme mali skúšku šiat a topánok a samozrejme, nácvik chôdze a choreografií s Jarom Bekrom.

Ako si spomínaš na samotný finálový večer?
Bol to veľmi zvláštny pocit. Myslím, že to nebol ani strach, ani stres, ale vedomie, že týmto to všetko končí. Celý finálový večer sme si všetky užívali ako sa len dá, ale zároveň sme boli v rozpakoch z toho, že ráno sa zobudíme a bude po všetkom.

Aké si prežívala pocity, keď vyhlásili tvoje meno a ty si sa stala druhou vicemiss?
V tej chvíli som nevedela, čo mám robiť. Či ísť dopredu, či dozadu, či sa smiať, či plakať… Jednoducho, moje pocity boli neopísateľné. Bola som tak šťastná a zároveň vystresovaná, že som zabudla aj na úsmev, ktorý bol tým najdôležitejším.

Odvtedy prešlo pár dní. Ako to vnímaš s odstupom času?
Moje pocity sú už pokojnejšie. Keď si však na ten večer a vlastne na všetko, čo mu predchádzalo, spomeniem, stále mi to vyčarí úsmev na tvári. Veľmi rada na to všetko spomínam. Musím priznať, že mi to neskutočne chýba a hovorím si, aké skvelé by bolo, keby sa to dalo zopakovať. Alebo, keby to vôbec neskončilo.

A ako ste vlastne vychádzali spolu s ostatnými finalistkami?
Lepšie dievčatá, ako tie, som stretnúť nemohla. Od začiatku až do samého konca sme všetky držali spolu. Za to im chcem z celého srdca poďakovať.

Ako tvoj úspech teraz vníma tvoje okolie?
Veľmi pozitívne, za čo som neskutočne rada. Rodina bola, je a vždy bude mojou najväčšou oporou. Takisto spolužiaci a učitelia mi veľmi držali palce.

Zmenilo sa po účasti v súťaži niečo v tvojom živote?
Dosť veľa. Už len to, že som absolvovala rôzne akcie a sledovala, ako to všetko chodí. Táto súťaž mi konečne otvorila oči a uvedomila som si, že mnoho vecí nie je tak, ako som si doteraz myslela. Pochopila som, aké hodnoty sú v živote tie najpodstatnejšie, aké dôležité je veriť sama sebe. Pochopila som, že sa oplatí bojovať a nikdy sa nevzdávať. Nič neplánovať, ale napriek tomu mať vždy nejaké ciele. Ísť si za svojím, lebo za tebou nepríde nič. Kráčať so vztýčenou hlavou, no zároveň mať svedomie na mieste a hlavne nezabúdať, kto vlastne si!

Myslíš si, že účasť a umiestnenie v súťaži ti môže pomôcť v tvojom ďalšom pôsobení a smerovaní?
To neviem. Pre mňa je však úspechom už len to, že počas všetkých tých akcií, mítingov a prednášok, sme spoznávali nových úžasných ľudí, ktorí sú dodnes ochotní nám vo všetkom pomôcť a posunúť nás ďalej.

Láka ťa svet modelingu?
Myslím si, že to je sen takmer každého dievčaťa a samozrejme, aj môj. Nakoľko som však milovníčka atletiky a fitness, moje miery určite nie sú mierami skutočnej modelky. Skôr by som sa preto chcela zamerať na fotomodeling, hostessing a predvádzanie top kúskov. A možno v budúcnosti budem mať aj vlastnú značku.

Čo ťa na modelingu fascinuje najviac?
Skúsenosti, zážitky, cestovanie, spoznávanie nových ľudí a hlavne možnosť vidieť svet aj z iných strán. Nielen z časopisov či internetu, ale zažiť a vidieť to na vlastné oči, spoznávať rôzne kultúry, vedieť sa prispôsobovať a mnoho ďalších vecí…Je to úžasné, ale zároveň aj neskutočne náročné. Hovorí sa, že práca modelky je jednoduchá. Že si len užíva, fotí a dostáva za to peniaze. Ale až teraz som pochopila, že to všetko je pravda len na 30%. Ostatných 70% už nikto nevidí. A ani nikoho nezaujíma, čo všetko sa musí preto obetovať, čo všetko riskovať a čo všetko podstúpiť… A mňa práve toto všetko láka.

Momentálne ťa však čakajú ešte dva roky na strednej škole. Čo teda po maturite?
Vždy som chcela robiť všetko. Nakoniec som sa však rozhodla pre fyzioterapiu. To je niečo, čo mi je veľmi blízke. Spolupráca s ľuďmi, cvičenie a najmä vedomie, že môžem pomáhať iným. A určite do toho niekde vtesnať aj ten modeling.

Spomínala si, že si milovníčkou atletiky a fitness…
Áno. Už takmer sedem rokov som atlétkou. Najskôr som sa venovala všetkým disciplínam ako viacbojárka, ale nakoniec som sa našla v hode diskom. Je to pre mňa nezvyčajná disciplína a ja mám nezvyčajnosť rada.

Dosiahla si už aj nejaké úspechy?
Na majstrovstvách Slovenska som jeden rok obsadila druhé miesto, ďalší tretie, pričom som sa dvakrát dostala aj do slovenskej reprezentácie. Na svojich doteraz posledných pretekoch v minulom školskom roku som skončila opäť tretia. A za to všetko vďačím svojmu atletickému trénerovi Zoranovi Kollarovičovi.

A ako si sa napokon od atletiky dostala k fitnessu?
Hovorí sa, že nič netrvá večne. Ani úspech. Pred dvoma rokmi som vo veľmi vážnom stave ležala v nemocnici. Mala som nariadené okamžite s atletikou skončiť. Ako ale človek môže zo dňa na deň skončiť s niečím, čo ho toľko rokov napĺňalo? To je nemožné. Preto som robila všetko pre to, aby som sa pozbierala a dokázala sebe aj ostatným, že niekedy je aj nemožné možným. Chcela som niečo zmeniť, preto som sa nakoniec rozhodla pre fitness. Ten sa veľmi rýchlo zmenil na môj „náhradný sen“. Keď som však dostala ponuku ísť na missku, moje zdravotné problémy sa vrátili. Všetko muselo ísť bokom, ale ja verím, že znovu nabehnem na svoj reálny, bežný život a budem môcť robiť všetko to, čo ma doteraz veľmi bavilo a napĺňalo.

Si plná prekvapení. Máš aj nejaké ďalšie záľuby?
Tých je nespočítateľne. Ja robím vždy všetko veľmi rada. Milujem šport a všetko, čo k nemu patrí, tiež cestovanie, modeling, zvieratá aj prírodu.

A čo tvoj súkromný život? Mladé krásne dievča ako si ty určite nemá núdzu o pozornosť chlapcov… Máš priateľa?
Nie, nemám. Popravde, pri tom všetkom by to asi ani nebolo možné, veď kto by to so mnou všetko vydržal. :) Mám veľa kamarátov a beriem život tak, ako je. Čo má prísť, príde. Nechávam to na osud. :)

**Ešte mi prezraď, aké je tvoje najobľúbenejšie miesto v Bardejove alebo v okolí… **
Jednoznačne miesto, kde som prežila celé svoje detstvo – Gaboltov. A keďže mám rada prírodu, tak určite Mihaľov. No a nakoniec naše nádherné bardejovské námestie.

Chcela by si na záver niečo niekomu odkázať?
Chcem sa ešte raz poďakovať všetkým našim organizátorom, sponzorom, porote a všetkým ostatným, ktorí sa o nás srdečne starali a mali s nami obrovskú trpezlivosť. Veľká vďaka patrí aj mojej pani riaditeľke PaedDr. Renáte Tulejovej, pretože bez nej by som nemohla snívať svoj sen. Taktiež triednej učiteľke Mgr. Žanete Biľovej a celému učiteľskému zboru. Za podporu ďakujem svojej rodine, kamarátom a ľuďom, ktorí mi držali palce.

A všetkým dievčatám chcem odkázať jedno: Neváhajte a skúste to, pretože to, čo sme my zažili na súťaži, nezažijeme už nikdy nikde. Nikdy sa ničoho nebojte a skúšajte vždy niečo nové, pretože len tak dosiahnete to, po čom túžite. Oplatí sa skúsiť všetko, aj keby to nevyšlo, vždy nás to posunie ďalej a ďalej.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery krásnej Bardejovčanky!

OBRAZOM: Veľký úspech mladej Bardejovčanky Sarah Javorskej
19
Galéria
Zdroj: Miss stredných škôl
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM