Monika Gécziová Regióny

FOTO + VIDEO: Hudobné multitalenty z Bardejova: Dvojičky TBeeGirls si vás získajú

Spievajú, hrajú na niekoľko hudobných nástrojov a vyzerajú takmer úplne rovnako. Z jednej bude lekárka, z druhej ekonómka. A už teraz sú z nich úspešné hudobníčky, ktoré reprezentujú rodný Bardejov vo veľkom svete.

Ilustračný obrázok k článku FOTO + VIDEO: Hudobné multitalenty z Bardejova: Dvojičky TBeeGirls si vás získajú
6
Galéria
Foto: Antonína Tyažkun

Tatiana a Tamara Baňkové, ktoré si na hudobnej scéne hovoria TBeeGirls, majú 23 rokov a na svet prišli desať minút po sebe. Pochádzajú z Bardejova a hoci aktuálne žijú v Prahe, kde obe študujú, rady a často sa do rodného mesta vracajú. Ako obe svorne tvrdia, milujú a snažia sa priblížiť hudobnému štýlu pop-country, ale zároveň žánre veľmi rady striedajú a miešajú. Ich hlavné zloženie sú dva spevy, husle a gitara. Tú však niekedy vymenia za klavír. Na všetky nástroje hrajú obidve a tak si ich, aby to bolo spravodlivé, počas vystúpení prehadzujú. Spievajú slovensky a anglicky. Okrem iného majú za sebou aj vystúpenia na Pražskom Majálese, v divadle ABC, v Helsinkách, či v londýnskom Wonderground. Aktuálne pracujú na svojom novom singli „Stoupáme“, ktorý vyjde ešte koncom tohto roka. A nám porozprávali o sebe, svojom živote, i jedna o druhej.

Kedy a ako ste začali s hudbou?
Naši dvaja starší bratia hrali na husle, mamka nám veľa spievala, takže hudby bol u nás stále „plný dom“. Na základnej škole sme sa v hudobnej triede na prvom stupni učili hrať na keyboard a flautu, a súčasne začali chodiť na ZUŠ M. Vileca na husle. Na husle hráme od našich 7 rokov, bol to stále náš hlavný nástroj. Na strednej škole sme začali snívať o písaní vlastných pesničiek a predstavovali sme si ako ich hráme pred ľuďmi. Prstami po bruchu sme napodobňovali gitaru a krémom na ruky mikrofón. A tak sme sa rozhodli, že sa musíme naučiť hrať na gitare. Odvtedy sme sa zamilovali do songwritingu.

Takže si pesničky skladáte samé. Kde beriete inšpiráciu a o čom najradšej spievate?
Text aj hudbu si skladáme samé. Inšpirácia vyplýva z niečoho, čo práve prežívame a proste to musíme dať na papier. Je to pre nás najlepšia terapia. S každou napísanou skladbou príde väčšinou jedna z nás, a potom ju až detailnejšie dotvárame spolu. Najviac píšeme o vzťahoch, láske, rodine, o všetkom, čo práve v sebe riešime.

Na hudobnej scéne vystupujete pod názvom TBeeGirls? Ako tento názov vlastne vznikol?
To bol len taký návrh, ktorý sme ešte plánovali zmeniť, ale nakoniec nám to ostalo. Raz, keď sme čakali v Kysaku na stanici a meškal nám vlak, rozhodli sme si rozbaliť nástroje a mať naše prvé verejné vystúpenie s gitarou. Jeden pán si chcel kúpiť naše CD. Povedali sme mu, že zatiaľ CD nemáme, ale nech si nás nájde večer na internete a my si medzitým založíme stránku, kde nás môže sledovať. Bol to náš prvý nerodinný fanúšik. Nemohli sme si dovoliť ho stratiť. :) Takže sme mu hneď povedali TBeeGirls – TB sú naše iniciály.

Venujete sa len hudbe alebo robíte aj niečo iné?
Okrem hudby obe študujeme v Prahe vysoké školy. Tami študuje medicínu na 3. lekárskej fakulte a Tanie ekonómiu na VŠE. Niekedy je to taký „dvojitý život“. Keď doobedia trávite v business oblečení na akademickej pôde alebo v bielom plášti v nemocnici a večer hráte koncerty. Ale často to jedno druhému robí nadhľad a navzájom sa podnecuje. Práve v období skúškového, keď máme najviac povinností v škole, nám chodí najviac inšpirácie na písanie.

Prečo práve Praha? Plánujete sa ešte vôbec niekedy vrátiť do Bardejova?
Do Prahy sme sa úplne zamilovali, keď sme sem prišli na letné prázdniny a začali hrať na ulici. Je to mesto, ktoré nám v hudbe a škole dáva veľa možnosti a milujeme jeho romantickú karmu. Bardejov je nádherné mesto a tak skvelé na rodinný život. Takže uvidíme, čo prinesie budúcnosť. Momentálne nám však svojimi možnosťami veľmi vyhovuje veľkomesto. :)

Podarilo sa vám v Prahe, ako sa hovorí, preraziť?
To žiaľ ešte nie. :) Veľmi sme tu vyrástli, čo sa týka hudby. Praha nám už teraz splnila veľa snov. Máme však pred sebou ešte veľa práce a to je na živote skvelé. Človek rastie a jeho sny rastú s ním.

Ako často chodíte domov do Bardejova a ako tu zvyčajne trávite svoj čas?
V poslednej dobe čoraz častejšie. Máme tú najlepšiu rodinku, takže chceme byť s nimi, ako to len ide. Nie vždy to kvôli povinnostiam vyjde. Keď sme už doma, chceme všetok čas venovať rodičom. Takže sme takmer celý čas na záhradke, v prírode, s nimi. Tam naozaj vypneme od všetkých povinností. A to je veľmi treba.

Ešte prezraďte, aký je život dvojčiat. Vyzeráte, že ste nerozlučná dvojka…
Sme. A sme veľmi vďačné, že jedna druhú máme. Môže sa to zdať ako klišé, ale to, že sme dvojčatá, považujeme vážne za najväčší dar, aký sme mohli dostať. Sme na jednej vlnovej dĺžke. Vieme o sebe všetko, kritizujeme sa bez toho, aby sme sa na seba urážali. Vždy sa podržíme. Aj keď niečo nie je ľahké, tak sa jedna na druhú pozrieme, a vieme, že sme v tom spolu. :)

Čo jedna na druhej obdivujete?
Tanie: Ja obdivujem na Tami jej dravosť a bojovnosť. Tamarka je z nás tá silná, ženie nás vpred, uskutočniť všetko, čo máme v hlave. Doťahuje veci do konca. Tami je skvelá s ľuďmi! Má ich úprimne rada, je veľmi asertívna a skvelá v komunikácii.
Tami: Na Tatianke obdivujem jej neustálu „slniečkovosť“. Ona je úplne od základu úprimne radostný človek. Berie život a všetky jeho strasti s ľahkosťou. A často je môj osobný terapeut. :) A tiež je tak veľmi kreatívna a spontánna! Stále príde s úžasným nápadom a nič pre ňu nie je nedosiahnuteľné.

A čím vám, naopak, tá druhá lezie na nervy?
Tanie: Tamarka je veľký multitasker. Ale to sme tak trochu obidve. Keď na niečom pracujeme, Tami do toho rozpracováva ďalšie štyri veci. Tami počúva stále tie isté pesničky. A často stále tie isté smutné pesničky. Nerobia ju smutnou. Proste sa jej páčia. Mňa smutnou robia. Tami nonstop hľadá trsátko. Ale odkedy ich začala volať po mene (Alfonz a Jarda), odvtedy ich už stráca oveľa menej!
Tami: Tatianka vstáva oveľa neskôr ako ja, potom ma predbehne v chystaní a z domu odchádza skôr. Tatianka mi často hovorí pravdu, ktorú v tej chvíli nechcem počuť. Tatianka mi prstom upravuje make-up vo verejnej doprave. Tatianka mi pozerá cez rameno, keď si s niekým píšem. Tatianka pravidelne 10 minút pred koncertom vymyslí, že hráme nejakú novú skladbu, ktorú vôbec nemáme nacvičenú alebo sme ju už aspoň rok nehrali.

A na záver – aké sú vaše hudobné plány do budúcnosti? Môžeme vás vidieť koncertovať niekde na Slovensku?
Teraz sa chceme sústrediť hlavne na nahrávanie. Momentálne pracujeme na videoklipe k našej skladbe „Stoupáme“, ktorú plánujeme vydať koncom tohto roka. Na Slovensku v tejto chvíli nemáme naplánované žiadne konkrétne vystúpenia, ale naša facebooková stránka stále dopredu informuje, ak sa niečo chystá. V Bardejove sme hrali naposledy v lete tohto roku a atmosféra bola krásna! Takže si to určite chceme čoskoro zopakovať.

Fotografie a videá dievčat si môžete pozrieť pod článkom.

Bardejovské dvojičky TBeeGirls
6
Galéria
Zdroj: Ivo Barabas Photography
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM