Zo zahraničia

FOTOGRAFIE, z ktorých mrazí! Maroko už hlási viac ako 2-TISÍC obetí zemetrasenia

Mŕtvych, ktorých si vyžiadalo piatkové zemetrasenie v Maroku, je už vyše 2-tisíc. Zranených je približne rovnaký počet, pričom mnohí z nich utrpeli kritické zranenia.

Ilustračný obrázok k článku FOTOGRAFIE, z ktorých mrazí! Maroko už hlási viac ako 2-TISÍC obetí zemetrasenia
41
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V noci na nedeľu to oznámilo tamojšie ministerstvo vnútra, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

Tisíce mŕtvych a zranených

Potvrdených je najmenej 2 012 mŕtvych a 2 059 zranených vrátane 1 404 osôb v kritickom stave, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Z tohto počtu bolo 1 293 mŕtvych zaznamenaných v provincii al-Hauz, ktorá bola epicentrom zemetrasenia, a 452 v provincii Tárúdánt, teda v dvoch najhoršie postihnutých oblastiach.

Úrady sa stále mobilizujú, aby zintenzívnili záchranné a pátracie operácie, a evakuovali zranených.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,8 udrelo v piatok neskoro večer v horskej oblasti vzdialenej 72 kilometrov juhozápadne od turistického mesta Marrákeš, uviedla Geologická služba Spojených štátov (USGS). Po najsmrteľnejšom zemetrasení v Maroku za uplynulé desaťročia vyhlásili úrady trojdňový štátny smútok.

Štátny smútok

Silné otrasy pocítili aj pobrežné mestá Rabat, Casablanca a as-Sawíra. Zemetrasenie spôsobilo rozsiahle škody a vystrašení obyvatelia aj turisti uprostred noci utekali do bezpečia.

„Bolo rozhodnuté držať tri dni štátny smútok a vyvesiť štátne vlajky na pol žrde na všetkých verejných budovách,“ uvádza sa vo vyhlásení kráľovského paláca. Stalo sa tak po krízovom zasadnutí marockých predstaviteľov pod vedením kráľa Muhammada VI.

„Panovník tiež vyjadril úprimné poďakovanie Marockého kráľovstva všetkým bratským a priateľským krajinám, ktoré prejavili solidaritu s marockým ľudom, ako aj tým, ktorí mu chcú poskytnúť pomoc za týchto mimoriadnych okolností,“ dodal palác vo vyhlásení, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Kráľ tiež vydal pokyny na podporu národných krvných bánk a na zabezpečenie pitnej vody, potravín, stanov a prikrývok v postihnutých oblastiach. V nedeľu po poludňajších modlitbách sa vo všetkých mešitách v krajine bude konať „modlitba za neprítomných“, ktorou si obyvateľstvo uctí pamiatku obetí.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Ničivé zemetrasenie v Maroku
41
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM