TOS Lifestyle

Generácia Z sa vzdáva ALKOHOLU: Toto sú DÔVODY, prečo mladí dnes pijú oveľa MENEJ

Tento trend vyvolal poplach aj medzi výrobcami alkoholických nápojov a niektorí preto upravujú svoje portfólio.

Ilustračný obrázok k článku Generácia Z sa vzdáva ALKOHOLU: Toto sú DÔVODY, prečo mladí dnes pijú oveľa MENEJ
Zdroj: Unsplash.com

Alkohol predstavuje pre mnohých neodmysliteľnú súčasť spoločenských udalostí aj obyčajných piatkových či víkendových stretnutí v meste. Platí to však predovšetkým pre generácie X (narodení v rokoch 1965–1979) a Y (1980–1995).

Generácia Z je iná

Generácia Z (1996–2009) je v tomto iná. Neznamená to, že dnes už v krčme mladých nestretneme, no podľa viacerých prieskumov v Európe, USA, ale aj v takej Austrálii, konzumuje táto generácie o dosť menej alkoholu ako tie predošlé, keď boli v ich veku.

Prečo je to tak? Podľa odborníkov pokles pitia alkoholu u mladých ľudí je spôsobený viacerými faktormi.

Uvedomelejší

Podľa výskumníčky Amy Pennay z Univerzity La Trobe v austrálskom Melbourne je to najmä preto, že generácia Z je lepšie informovaná a má väčšie povedomie o súvisiacich zdravotných rizikách.

„Klesajú všetky rizikové praktiky- užívanie drog, nechránený sex, fajčenie… Mladí ľudia majú vo všeobecnosti väčší odpor k riziku,“ uviedla pre BBC.

Zdravý životný štýl

Jedna vec je fyzické zdravie, ďalšia duševné. Podľa prieskumu spoločnosti Google až 41 % mladých ľudí z generácie Z má tendenciu spájať pitie alkoholu so zraniteľnosťou a úzkosťou.

Ďalším dôvodom je fakt, že moderným je zdravý životný štýl, ktorý nejde úplne ruka v ruke s alkoholom. Zdravá, vyšportovaná postava, ktorou sa človek môže pochváliť na sociálnych sieťach, je pre túto generáciu dôležitejšia ako v prípade skôr narodených. Ako sa mladí vzdávajú cukru, tuku či lepku, tak aj alkoholu.

Bavia sa aj doma

Ďalším viackrát spomínaným faktorom je spôsob socializácie dnešných mladých ľudí. Nie je to už len o baroch, mnohí preferujú zostať doma a hrať s priateľmi spoločenské stolové hry.

Mladí z generácie Z majú väčšiu tendenciu byť domácimi typmi ako predošlé generácie aj vďaka technologickým výdobytkom, od aplikácií na doručovanie jedla až po obrovské množstvo zábavy na internete. Svoje v tomto smere zohrala aj pandémia.

A vplyv má aj rozpočet mladých ľudí, pre ktorých je stále ťažšie sa osamostatniť a alkohol pre nich predstavuje drahú komoditu, ktorú si môžu odoprieť a ušetriť.

Celé roky bola konzumácia alkoholu medzi mladými ľuďmi považovaná za nadmernú, no zdá sa, že práve generácia Z to môže ukončiť.

Prispôsobiť sa musia výrobcovia alkoholických nápojov, ktorí rozširujú svoje portfólia o nízkoalkoholické a nealkoholické produkty.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM