Cestovanie

Grécko čelí náporu COVIDU: Kde odporúčajú nosiť rúško či respirátor?

Koronavírusová hrozba číha aj na dovolenke. Slovenské veľvyslanectvo dokonca odporučilo dodržiavať preventívne opatrenia.

Ilustračný obrázok k článku Grécko čelí náporu COVIDU: Kde odporúčajú nosiť rúško či respirátor?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Tohtoročná silná turistická sezóna v Grécku sa odzrkadľuje na stúpajúcom trende infikovaných osôb na ochorenie COVID-19. Priemerne denne pribudne približne 12-tisíc pozitívnych prípadov.

Čo odporúčajú dovolenkárom?

Počet aktívnych prípadov na celoštátnej úrovni sa v súčasnosti odhaduje na 150 000 až 200 000. Infor­movala o tom slovenská konzulka v Grécku Petra Prosňanská.

Slovenské veľvyslanectvo v Aténach odporúča preventívne nosiť ochranné rúško či respirátor pri pohybe vo väčšej skupine ľudí a v dave.

V platnosti zostáva povinnosť nosiť rúško v nemocniciach, domovoch dôchodcov, v mestskej hromadnej doprave či vo vnútorných priestoroch lodí a v taxíkoch.

Prečítajte si tiež

Na ostrovoch zvýšte opatrnosť

Rezort diplomacie na svojich stránkach uviedol, že aktuálne sa na vstup do krajiny občania nemusia preukazovať digitálnym COVID certifikátom, potvrdením o prekonaní COVID-19 alebo negatívnym výsledkom testu.

Konzulka upozornila na špecifikáciu Grécka, ktoré tvorí viac ako 6 000 ostrovov. Podľa nej si veľa Slovákov neuvedomuje, že pri dovolenke na ostrove bez cestovnej kancelárie sú pri strate dokladov na situáciu sami.

„My im v takom prípade asistujeme telefonicky,“ doplnila Prosňanská s tým, že je vtedy potrebné cestovať do Atén alebo k najbližšiemu honorárnemu konzulovi. Informovala, že len dvaja zo štyroch vydávajú náhradné cestovné doklady. Jeden z dvojice je v Thessalonikách a druhý v meste Chania na Kréte.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM