Barbara Dallosová Magazín Cestovanie

Chorváti zverejnili MAPU, kde na plážach Jadranu natrafíte na medúzy

Odborníci zostavili mapu, ktorá môže dovolenkárom ušetriť veľa starostí. Prehľadne ukazuje, kde na pobrežiach číha nástraha v podobe nebezpečných medúz.

Ilustračný obrázok k článku Chorváti zverejnili MAPU, kde na plážach Jadranu natrafíte na medúzy
1
Galéria

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Vytúžený oddych sa však môže ľahko zmeniť na bolestivé trápenie, ak v mori natrafíte na isté druhy medúz. Ako sme vás už informovali, premnoženie nebezpečných medúz tento rok hlási grécke pobrežie, problémy ale má aj Slovákmi obľúbené Chorvátsko.

Praktická mapa

Portál Devnik.hr. najnovšie informuje o monitoringu medúz, ktorý robí tamojší Inštitút Rudera Boškovča v Rovinji. Stredisko vydalo súbor odporúčaní, ako sa medúzam vyhnúť a doplnilo ho o podrobnú mapu ich výskytu na chorvátskych pobrežiach.

Inštitút mapu neustále aktualizuje a vyzýva ľudí, aby mu hlásili lokality, kde medúzy spozorovali.

„Najviac hlásení, 16, sme dostali o medúze kompasovej (Chrysaora hysoscella), štyrikrát pozorovaní ježovky (Mnemiopsis leidyi) a jedno pozorovanie bolo k čiapočke ušatej (Aurelia sp.),“ uviedlo.

Medúzu nemusíte zbadať

Odborníci z inštitútu pripomínajú, že medúzu nemusíte zahliadnuť tak ľahko. Medúzam totiž často chýbajú časti tela alebo vyzerajú trochu inak v dôsledku starnutia. Aj takéto medúzy však môžu pri kontakte škaredo popŕhliť, treba sa im teda vyhnúť oblúkom.

Ak už však budete mať tú smolu a medúza vás zraní, je dôležité zasiahnuté miesto správne ošetriť. „V prípade bodnutia miesto opláchnite morskou vodou a zvyšné tkanivo medúzy opatrne odstráňte pinzetou. Oplachovanie vodou z kohútika, balenou vodou alebo škrabanie rany situáciu len zhorší,“ odporúča inštitút.

Ďalšie nástrahy

Ďalším neduhom, ktorý vám v Chorvátsku môže znepríjemniť dovolenku, sú aj kŕdle malých mušiek, ktoré zamorili pobrežie.

Posledné týždne sa objavovali v Chorvátsku správy, že tam spozorovali malého žraloka neďaleko pobrežia. Video sa podarilo nakrútiť približne o siedmej ráno v meste Tribunj. V tom čase už bolo niekoľko plavcov vo vode.

Medveď sa najnovšie objavil v obľúbenom chorvátskom letovisku Meka Draga. Zviera prebudilo a vydesilo turistov, ktorí spali v stane.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

MAPA, ktorá ukazuje výskyt medúz na chorvátskych pobrežiach
1
Galéria

Viac tém o tohtoročnej dovolenkovej sezóne

Titul. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM