Zo zahraničia

Pekelné horúčavy! V obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov bude 44 °C!

Grécko sa pripravuje na vlnu extrémnych horúčav, keď teploty podľa predpovedí dosiahnu v najbližších dňoch 44 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku Pekelné horúčavy! V obľúbenej dovolenkovej destinácii Slovákov bude 44 °C!
10
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Grécka meteorologická služba a národná služba civilnej ochrany vydali v pondelok varovania, pretože horúčavy budú podľa predpovedí trvať až do 8. augusta, čo je neobvykle dlhé obdobie, informovala tlačová agentúra DPA.

Od utorka sa teploty počas nocí udržia nad hodnotou 30 stupňov Celzia, čo je pre ľudské telo obzvlášť náročný stav, pretože sa nemá kedy zotaviť z horúčavy.

Masívne požiare

Ďalšie obavy sa týkajú požiarov, ktoré sa môžu v Grécku rýchlo šíriť, pretože krajina zažila v posledných niekoľkých týždňoch len málo dažďových zrážok a meteorológovia navyše predpovedajú silný vietor.

Grécko trpelo vlnami extrémnych horúčav aj v minulosti, ale poveternostné podmienky v nasledujúcich dňoch podľa očakávania prekročia všetky predchádzajúce hodnoty.

Horúčavy zabíjali

V roku 1987 zomrelo počas podobnej vlny horúčav približne 4000 ľudí, pretože vtedy ešte neboli bežné klimatizačné zariadenia. Obeťami horúčav sa stali predovšetkým starší ľudia žijúci v mestách.

Veľké oblasti juhogréckeho polostrova Peloponéz spálilo aj počas inej vlny horúčav a silného vetra v roku 2007. Vtedy zahynuli desiatky ľudí.

Požiare sužujú Španielsko

Príjemný mierny dážď priniesol v pondelok úľavu španielskym hasičom a armáde, snažiacim sa uhasiť plamene veľkého lesného požiaru, ktorý spálil v severovýchodnom regióne Katalánsko už vyše 1600 hektárov územia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Regionálne úrady oznámili, že plamene rozdúchavané vysokými teplotami a silným vetrom spálili do pondelka takmer 1300 hektárov zalesneného územia – väčšinu v chránenej prírodnej oblasti – a vyše 300 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Požiar sa rozhorel v sobotu večer.

Postihnutá oblasť, medzi obcami Santa Coloma de Queralt a Sant Martí de Tous, sa nachádza okolo 100 kilometrov západne od metropoly Barcelona.

Šéf katalánskeho rezortu vnútra Joan Ignasi Elena povedal, že pracovníci pohotovostných služieb dúfajú, že plamene dostanú pod kontrolu do pondelkovej polnoci.

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Taliansko požiadalo o pomoc

Taliansko požiadalo Európsku úniu, aby mu poskytla hasičské lietadlá na pomoc v boji proti rozsiahlym požiarom, ktoré od soboty sužujú západ Sardínie. Informovala o tom v pondelok agentúra APA.

V dôsledku požiarov muselo zo svojich domovov odísť 1500 ľudí, uviedli talianske médiá. EÚ už vyjadrila pripravenosť poskytnúť štyri hasičské lietadlá.

Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio na sociálnej sieti Facebook uviedol, že talianska civilná ochrana požiadala o lietadlá spoločnosti Canadair. „Dve lietadlá sú už na ceste z Francúzska, ďakujem za to,“ napísal Di Maio.

Požiare zúria v provincii Oristano v západnej časti ostrova Sardínia a zničili 20.000 hektárov územia, poškodili domy a hospodárske budovy a pripravili o život zvieratá, píše DPA.

Nezabudnuteľná dovolenka na gréckych ostrovoch na FOTKÁCH
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM