VOCH Cestovanie

Problémy pri návrate zo Španielska: Dajte si POZOR na krádeže, podvody a testovanie

Ak plánujete cestu do Španielska, problémom môže byť návrat. Hlásia tam totiž krádeže i podvody s ubytovaním.

Ilustračný obrázok k článku Problémy pri návrate zo Španielska: Dajte si POZOR na krádeže, podvody a testovanie
Zdroj: Dnes24.sk

Aj v tomto roku sú v Španielsku rozšírené krádeže, predovšetkým vreckové krádeže peňaženiek – a tým aj dokladov potrebných na návrat domov, ale aj prípady podvodov, tzv. scam – ktoré súvisia napríklad s ponúkaným ubytovaním na internete. Na problémy v Španielsku upozorňuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej stránke.

„Ďalším problémom pri plánovanom návrate sú pozitívne testy, ktoré môžu mať cestujúci neočakávane tesne pred odchodom domov, čo spôsobí predĺženie pobytu minimálne o 10 dní a zvýši náklady na ubytovanie, nové letenky a podobne,“ zdôraznilo naše ministerstvo.

Podvody s ubytovaním

V poslednom čase sa podľa viacerých hlásených podvodov s ubytovaním obeťami stávajú predovšetkým študenti, ktorí si v Španielsku už vopred chcú zabezpečiť ubytovanie na september alebo turisti, ktorí sa chcú ubytovať na dlhší čas, prípadne cestujú vo väčšej skupine, a preto hľadajú bývanie na súkromí.

Podvodníci sa od obetí snažia vylákať citlivé informácie, ako sú osobné údaje, číslo platobnej karty, prípadne financie za neexistujúce ubytovanie.

„Upozorňujeme na platby vopred 100 % sumy bez toho, aby ste byt/dom pred tým videli alebo mali istotu, že naozaj patrí tomu, kto s vami komunikuje a dôverujete aj portálu, kde ste ponuku našli. Buďte maximálne obozretný, keď predávajúci, s ktorým ste v kontakte často len cez email alebo správy, žiada vaše osobné údaje (fotku dokladov), uvádzajúc, že ich použije pri príprave zmluvy,“ vysvetlil náš rezort zahraničných vecí.

Ďalšie správy z cestovania

Ak sa stanete obeťou

Väčšinou sa pri podvode a po podpísaní “zmluvy“ na diaľku, bez overených podpisov, a predovšetkým následnom prevedení sumy, prestane falošný prenajímateľ ozývať a záujemca o ubytovanie postupne zistí, že sa stal obeťou podvodu. Kontaktujte priamo políciu na Slovensku (alebo tam, kde sa prípad stal, teda v mieste vášho pobytu) s predložením všetkých dôkazov.

„Zastupiteľský úrad to nemôže urobiť za vás. V prípade záujmu však môže v zahraničí občanom ponúknuť kontakt na právnickú kanceláriu/ad­vokáta, ktorí ho môže zastupovať v konaní,“ vysvetlilo ministerstvo.

Dobrá rada: Ak ste prišli aj o doklady na cestu domov, kontaktujte Veľvyslanectvo SR v Madride, s ktorým sa dohodnete na vyzdvihnutí náhradného dokladu na cestu domov do SR. A ak by vám ukradli aj všetky peniaze, určitú sumu vám môže poslať i blízka osoba zo SR prostredníctvom Western Union.

Pozitívny test pri návrate

Problémom pri návrate domov je pozitívny test na ochorenie COVID-19, ktorý vám aj bez akýchkoľvek príznakov môže vyjsť deň pred odchodom domov.

„Je potrebné okamžite sa vrátiť do hotela či ubytovacieho zariadenia, izolovať sa a nahlásiť začiatok izolácie na telefónne číslo podľa autonómnej oblasti, kde sa nachádzate. Následne by ste mali byť zdravotnou službou poučený o ďalších postupoch,“ zdôrazňuje naše ministerstvo.

Musíte zostať v izolácii 10 dní a na záver si urobiť kontrolný test. Každá autonómna oblasť však má svoje individuálne postupy.

V urgentných prípadoch, v prípade krádeže, hospitalizácie, úmrtia blízkej osoby alebo napríklad zatknutia, môžete volať na telefónne číslo stálej diplomatickej služby Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitosti SR: +421 2 5978 5978 alebo na pohotovostné číslo Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Madride: +34 609 002 803.

ilustračné foto

Španielsko na FOTKÁCH: Turisti si užívajú more i históriu krajiny
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM