Cestovanie

Grécko sprístupňuje turistom TOP atrakcie: Zaočkovaní si ich užijú viac!

Gréci otvárajú to, čo tam turisti radi vyhľadávajú. Má to však háčik. Podmienky, ktoré súvisia s koronavírusom.

Ilustračný obrázok k článku Grécko sprístupňuje turistom TOP atrakcie: Zaočkovaní si ich užijú viac!
Zdroj: pixbay.com

Aj vy ste boli v minulosti v Grécku a medzi fakultatívnymi výletmi vám ponúkli návštevu najstarších divadiel? Ich návšteva bola nadlho obmedzená. Máme však dobré správy! Gréci ich už otvorili a pridali k nim aj kiná. Aké sú podmienky ich návštev?

Obmedzený je počet ľudí a podmienkou je prekrytie tváre rúškom, zverejnilo na svojom webe Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Rúško aj do kostolíkov

Či už sa rozhodnete spoznávať kultúru, pamiatky, divadlá, nezabudnite, že nosenie rúška je povinné na celom území krajiny vo vnútorných priestoroch bez výnimky (pokuta za porušenie povinnosti je 300 eur). Rúška vo vonkajších verejných priestranstvách už nie je povinné (je povinné v prípade preplnenosti vonkajšieho priestoru). Ak sa chystáte do gréckych kostolíkov, ani tam si nezabudnite respirátor alebo zdvojené rúško.

Taktiež bolo povolené otvorenie exteriérových archeologických pamiatok a verejných parkov. Sú otvorené vonkajšie terasy reštaurácií, barov a kaviarní.

Grécko umožní osobám plne zaočkovaným proti koronavírusu vstup do reštaurácií bez rúšok, uviedla v utorok grécka vláda.

Grécko zároveň od 15. júla prvýkrát umožní aj konanie športových podujatí s prítomnosťou zaočkovaného publika, pre návštevníkov však budú povinné rúška. Prekrytie nosa a úst bude naďalej povinnosťou aj v kinách.

Cestujte podľa podmienok

Podmienky na vstup do Grécka

  • vyplnenie online formulára do 24 hodín pred vstupom do krajiny (v anglickom jazyku)
  • každá osoba staršia ako 12 rokov predložiť negatívny výsledok PCR testu na COVID-19 (výter z nosohltana a hrdla), vykonaný maximálne 72 hodín pred vstupom do krajiny alebo negatívny výsledok antigénového testu, vykonaný maximálne 48 hodín pred vstupom do krajiny.

Kto nemusí mať negatívny test?

  • dieťa do 12 rokov
  • osoba, ktorá absolvovala plné zaočkovanie proti COVID-19 a má o tom potvrdenie v anglickom jazyku z ktorého je zrejmé, že od zaočkovania druhou dávkou vakcíny (ak ide o dvojdávkovú vakcínu) uplynulo viac ako 14 dní. Grécko uznáva národný certifikát o vykonanom očkovaní v SR
  • osoba, ktorá bola pozitívne testovaná na ochorenie COVID-19 v rozmedzí 2–9 mesiacov pred príchodom do Grécka a môže to dokázať predložením pozitívneho výsledku PCR alebo antigénového testu v anglickom jazyku vykonaného autorizovaným laboratóriom alebo lekárskym osvedčením potvrdzujúcim, že držiteľ bol pozitívne testovaný na vírusovú infekciu SARS-CoV-2 (grécke orgány neuznávajú potvrdenia o prekonaní, ktoré sú iba potvrdené všeobecným lekárom a nie sú vystavené priamo daným zdravotníckym zariadením na úradnom tlačive).

„Každý cestujúci môže byť pri vstupe do Grécka podrobený náhodnej zdravotnej kontrole (bez ohľadu na to, aký doklad či potvrdenie preukazuje). Odmietnutie takejto kontroly (meranie teploty, antigénový tzv. rapid test) môže viesť k odopreniu vstupu do krajiny,“ upozorňuje náš rezort zahraničných vecí.

ilustračné foto

Nezabudnuteľná dovolenka na gréckych ostrovoch na FOTKÁCH
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM