ts Cestovanie

Gruzínsko: Krajina, v ktorej si kreslia „srdiečka“ a k vínu prišli úplnou náhodou

Leto je tu čo nevidieť a s ním aj letná dovolenková sezóna. Ak to opatrenia dovolia, Slováci sa iste vo veľkom vyberú objavovať svet za hranicami Slovenska.

Zdroj: YouTube.com

Krajina vína či krajina pod Kaukazom. Reč je o Gruzínsku, krajine s bohatou kultúrou, úžasnou gastronómiou, krásnou prírodou a s viacerými miestami zapísanými na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Víno vyrobili náhodou

Gruzínsko sa považuje za kolísku vinárstva. Víno prvýkrát vyrobili pred 8 až 10-tisíc rokmi, a to úplnou náhodou. Pár bobuliek hrozna zabudli v hlinenej amfore, tie tam sfermentovali, a tak vzniklo víno.

Obľúbený nápoj dodnes vyrábajú tradičným spôsobom. „Pozbierajú hrozno, vložia ho do hlinených amfor umiestnených v zemi a nechajú zatvorené zopár týždňov alebo mesiacov. Potom tieto amfory otvoria, sfermentovanú masu zlejú a tradá, víno je hotové,“ približuje proces výroby Betty.

Srdiečka a guličky

Prečítať si miestne noviny môže byť pre turistu problém. Gruzínčania totiž používajú abecedu, ktorá sa podobá skôr na guličky či srdiečka. „V skutočnosti je to veľmi starý jazyk a stará abeceda, ktorá má 33 písmen, nepoužíva žiadne veľké písmená a ani žiadne rody,“ vysvetľuje cestovateľka Betty. V praxi to znamená, že keď Gruzínci o niekom hovoria, hovoria o ňom ako o „tom“.

Najdlhším gruzínskym slovom, ktoré obsahuje takmer výhradne iba spoluhlásky, je slovo gvprtskvnis, čo v preklade znamená šúpu nás. „To si asi hovoria banány, keď ich ideme jesť,“ zavtipkovala Betty. No schválne, dokážete toto slovo vysloviť?

Smutný príbeh lásky

Krajina Gruzínska je čarovná, čo potvrdzuje mnoho cestovateľov. Vedeli ste, že tu leží najvyššie položená dedina v Európe? Dedinka Ushguli leží vo výške okolo 2 100 m. n. m. a je obývaná celoročne!

Mesto Batumi je zase známe pohyblivou sochou Ali a Nino. Autorka sochy sa pri tvorbe inšpirovala smutným príbehom lásky azerbajdžanského moslima Aliho a gruzínskej kresťanky Nino, ktorí nikdy nemohli byť spolu. Každý deň sa o siedmej večer postavy začnú približovať k sebe, až sa úplne stretnú a splynú v jedno. Potom sa opäť rozídu.

Rodná krajina Stalina

Gruzínsko je rodnou krajinou Stalina. Narodil sa v mestečku Gori, kde je dokonca stále otvorené jeho múzeum. Nájdete tu vystavenú jeho posmrtnú masku, ale aj darček, ktorý mu k jubileu darovalo Československo. Viete, aké bolo skutočné meno Stalina?

To a ďalšie zaujímavosti o Gruzínsku sa dozviete vo VIDEU, ktoré v spolupráci s Dnes24 pripravila CK Tripito.

Zaujímavosti o cestovaní po exotických krajinách pre vás bude Betty pripravovať každý týždeň. Najbližšie sa môžete tešiť na Bulharsko.

Užitočné informácie pred letnou dovolenkovou sezónou:

Gruzínsko
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM