Technológie

Hľadáte lásku na internete? POZOR, vaše údaje na zoznamke sú rajom pre podvodníkov!

Používanie zoznamovacích aplikácií v posledných rokoch prudko vzrástlo. Ako sa postarať o svoje digitálne súkromie?

Ilustračný obrázok k článku Hľadáte lásku na internete? POZOR, vaše údaje na zoznamke sú rajom pre podvodníkov!
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Pri hľadaní partnera v online vodách zdieľajú ľudia čoraz viac informácií. Rozsah takéhoto zdieľania dát viedol k tomu, že sa niektorí používatelia stali obeťami digitálnych hrozieb ako napríklad doxing, teda zhromažďovanie a zverejňovanie osobných údajov na internete.

Digitálne súkromie

V uplynulých dňoch zaznamenali experti kyberbezpečnostnej spoločnosti Kaspersky zintenzívnenie podvodných aktivít. Vyzývajú preto používateľov online zoznamovacích platforiem, aby si chránili svoje údaje a postarali sa o svoje digitálne súkromie.

Používanie zoznamovacích aplikácií v posledných rokoch prudko vzrástlo. Napríklad Tinder dosiahol v marci 2020 rekordný počet troch miliárd „swipnutí“ (vyjadrenie sympatie, pozn. red.) za jeden deň. Platforma OkCupid zase vyčíslila, že ročne vytvorí asi 91 miliónov párov.

Mnohé z týchto platforiem požadujú, aby si používatelia zaregistrovali svoj účet cez sociálne siete, takže sa k profilu automaticky priradia fotografie, ale aj osobné údaje ako napríklad zamestnanie či navštevovaná škola.

„Tieto údaje uľahčujú potenciálnym doxerom nájsť používateľov na internete a zistiť o nich informácie,“ uviedli experti.

Podvodné e-maily

Citlivosť údajov zdieľaných cez takéto platformy podľa štúdie spoločnosti viedlo k tomu, že päť najpopulárnejších aplikácií zlepšilo svoje šifrovacie protokoly a začali venovať väčšiu pozornosť ochrane súkromia používateľov. Problém však nie je len pri verejne dostupných údajoch. Experti upozorňujú aj na zintenzívnenie podvodných aktivít.

„Okrem napodobňovania populárnych zoznamovacích aplikácií s cieľom získať osobné údaje obetí, začali kyberzločinci šíriť e-maily, v ktorých sa vydávajú za ženy hľadajúce partnerov,“ poznamenali experti s tým, že e-maily obsahujú odkaz na podvodnú stránku napodobňujúcu profil na „zoznamke“ a žiadajú od ľudí, aby vyplnili formulár s osobnými preferenciami budúceho partnera.

„Nakoniec je používateľ vyzvaný, aby pridal svoje bankové prihlasovacie údaje. Netreba dodávať, že obeť skončí so stratou údajov a peňazí a nedostane šancu spoznať nových ľudí,“ pripomenuli experti.

Neprepájajte účty

Ako prevenciu pred doxingom či inými podvodmi, súvisiacimi s online zoznamovaním, experti medzi inými odporúčajú nepripájať napríklad svoj instagramový účet k profilu v „zoznamke“.

Takisto radia nezdieľať telefónne číslo ani iné prístupy k aplikáciám na zasielanie správ.

Treba byť obozretný aj pri žiadostiach o súkromné údaje a dávať treba pozor aj na tzv. boty, ktoré sa snažia vylákať peniaze či údaje. „Ak je to možné, skúste si v aplikácii zmeniť nastavenia tak, aby sa váš profil zobrazoval len tým ľuďom, s ktorými ste sa dohodli. Takto vaše údaje neuvidí celý svet,“ uzavreli experti.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM