Lucia Lauková Cestovanie

Hodnotenie PASOV: Viete, koľko krajín môžeme precestovať s tým slovenským?

Rebríček meria globálnu slobodu cestovania podľa toho, do akej miery majú rôzni občania prístup do sveta bez víz. Ako sú na tom Slováci?

Ilustračný obrázok k článku Hodnotenie PASOV: Viete, koľko krajín môžeme precestovať s tým slovenským?
Zdroj: Dnes24.sk

Japonsko dlho viedlo v Henley Passport Index, ktorý meria globálnu slobodu cestovania podľa toho, do akej miery majú občania prístup do sveta bez víz a víz na požiadanie. Posledných päť rokov sa na poprednej priečke nič nezmenilo, až doteraz.

„Na leto 2023 bolo Japonsko zosadené na tretie miesto a novým držiteľom titulu sa stal Singapur, ktorého občania môžu bez víz navštíviť 193 z 227 des­tinácií po celom svete,“ informuje o tom CNN travel.

Prečítajte si tiež

Najsilnejšie pasy

Na druhé miesto sa vyšplhalo Nemecko, Taliansko a Španielsko. Ich občania môžu s bezvízovým prístupom vycestovať do 190 destinácií.

Japonsko a Južnú Kóreu dopĺňajú na tretej pozícii Rakúsko, Fínsko, Francúzsko, Luxembursko a Švédsko. Občania týchto krajín majú prístup do 189 destinácií bez získania víz.

Slovensko v top 10

Slovensko je v rebríčku na deviatom mieste. Slováci môžu s pasom precestovať 183 krajín. Deviatu priečku zdieľame s Lotyšskom a Slovinskom.

Česi sú v prvej päťke. Precestovať môžu bez víz 187 destinácií.

Na opačnom konci rebríčka stoja krajiny Sýria (30 krajín), Irak (29 krajín) a na poslednom 103. mieste je Afganistan. Občania tohto štátu môžu vycestovať s pasom do 27 krajín.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM