Cestovanie

Spoznali sme TOP turistické atrakcie sveta: Tú NAJLEPŠIU máme hneď za hranicami!

Vedeli ste, že najlepšiu turistickú atrakciu celého sveta máme kúsok za našimi hranicami?

Ilustračný obrázok k článku Spoznali sme TOP turistické atrakcie sveta: Tú NAJLEPŠIU máme hneď za hranicami!
Zdroj: Pexels.com , Pexels.com , Unsplash.com

Plánujete dovolenku a chceli by ste, aby stála za to? V tom prípade by vás pravdepodobne zaujímalo, aké atrakcie by ste mohli navštíviť. Niektoré miesta totiž prinesú niekoľkohodinové čakanie v rade, vysoké vstupné a poriadnu dávku sklamania. Iné, naopak, ponúknu neopakovateľný zážitok na celý život.

Blog Stasher spravil dôkladný prieskum, na základe ktorého vytvoril rebríček 99 atrakcií z celého sveta.

Najlepšia desiatka

Analytici spracovali obrovské množstvo dát, ktoré obsahovali recenzie na Google, kvalitu ubytovania v okolí, vzdialenosť od najbližšieho letiska, hodnotenie bezpečnosti turistov a dokonca aj popularitu na sociálnej sieti TikTok. Dáta prehľadne zoradili a jednotlivým atrakciám pridelili hodnotenie, pričom maximálny počet získaných bodov mohol byť 10.

V prvej desiatke tak nájdeme Milánsky dóm v Taliansku (hodnotenie 6,83), Múzeum Nového Zélandu (6,9), Akropolu v Aténach (6,91), storočné divadlo prerobené na kníhkupectvo El Ateneo Grand Splendid v Argentíne (6,99) a tesne pred TOP 5 skončila Bazilika svätého Petra v Taliansku (7,03).

5. Angkór Wat – Kambodža

Na piatom mieste najlepších atrakcií sa umiestnil Angkór Wat v Kambodži s hodnotením 7,04. Ide o najväčší chrámový komplex na svete. Pamiatka je tak významná, že sa dostala aj na kambodžskú vlajku. Celý komplex obkolesuje rozľahlá vodná priekopa.

4. Plaza de España – Španielsko

Plaza de España je právom považovaná za najkrajšie námestie Európy. Vzniklo v roku 1929 pri príležitosti Ibero-americkej výstavy. Má polkruhový tvar a rozprestiera sa na ploche 50-tisíc metrov štvorcových. Celú plochu lemuje vodný kanál, cez ktorý sa dá prejsť po jednom zo štyroch zdobených mostov.

3. Modrá lagúna – Island

Modrá lagúna patrí medzi najvyhľadávanejšie atrakcie na Islande. Láka na krásnu modrú vodu a k nebu stúpajúcu horúcu paru. Nejde však o žiadny prírodný zázrak. Kúpele boli vytvorené na lávových poliach v blízkosti geotermálnej elektrárne. V nej vriaca podzemná voda roztáča turbíny a ďalej je odvádzaná práve do kúpeľov. Liečivú vodu s teplotou približne 38 °C ročne vyhľadá viac ako 1,3 milióna návštevníkov.

2. Disneyland v Paríži – Francúzsko

Parížsky Disneyland otvorili v roku 1992. Pracuje v ňom viac ako 12-tisíc ľudí a ročne ho navštívia milióny zvedavých turistov. Podľa webu Stasher je táto atrakcia mimoriadne obľúbená na TikToku, kde príspevky s označením polohy dosiahli takmer 8 miliárd zobrazení. Ubytovanie ľudia hodnotia známkou 8,6 a zábavný park sa teší hodnoteniu 4,5 z 5 v Google recenziách návštevníkov.

1. Budova parlamentu – Maďarsko

To najlepšie na koniec! TOP svetovú atrakciu máme doslova kúsok za hranicami. Prvé miesto rebríčka patrí budove maďarského parlamentu v Budapešti. Veľkolepá budova má aj s priľahlým námestím neuveriteľnú rozlohu 65-tisíc metrov štvorcových a je najväčšou budovou v celom Maďarsku. Na stavbu bolo použitých viac ako 40 miliónov tehál. Neogotickú budovu odhalili v roku 1904. Priemerné hodnotenie pamiatky na Google dosahuje 4,8/5 a kvalita ubytovania v okolí dostala priemernú známku 8,6/10.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie lákavé články

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM