ELA Magazín Cestovanie

Idete do Bulharska? Pripravte sa na dovolenkovú nudu, krajina sprísňuje opatrenia

Do Bulharska sa na dovolenku chystá mnoho Slovákov. Tí sa po návrate nielen že ocitnú v domácej izolácii, rozlúčiť sa musia aj so zábavou.

Ilustračný obrázok k článku Idete do Bulharska? Pripravte sa na dovolenkovú nudu, krajina sprísňuje opatrenia
Zdroj: TASR/AP

Bulharsko je na dosah letnej dovolenky pri mori pre tisíce Slovákov. Írsky letecký dopravca Ryanair spustil po zákaze letov z dôvodu koronakrízy od soboty 4. júla svoj letný letový poriadok z Bratislavy. Jeho súčasťou je priama a aj pravidelná linka do mesta Burgas v Bulharsku.

Do Sofie a z nej zabezpečuje lety z Bratislavy aj dopravca Wizz Air. Po prílete je však potrebné kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva, zotrvať v domácej izolácii a najskôr na piaty deň od príletu absolvovať test na nový koronavírus.

Hrozí vysoká pokuta

Situácia sa môže zmeniť aj u nás. Vláda prerokuje v pondelok (13. 7.) na mimoriadnom zasadnutí legislatívnu úpravu, ktorá umožní poslať občanovi prichádzajúcemu z „červenej“, nebezpečnej krajiny SMS správu.

Obsahovať má upozornenie o povinnosti kontaktovať Úrad verejného zdravotníctva SR. Neuposlúchnutie sa má trestať vysokou pokutou. Zákon predložia do parlamentu v skrátenom konaní. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii. Viac sa dočítate TU.

Opäť sprísnili opatrenia

Bulharsko sprísnilo vo štvrtok epidemiologické opatrenia po náraste počtu prípadov nákazy koronavírusom. Kluby a bary sa opäť zatvorili, športové zápasy sa budú hrať pred prázdnymi tribúnami, píše agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľov ministerstva zdravotníctva.

Bulharsko zaznamenalo vo štvrtok dosiaľ najvyšší počet 240 nových prípadov infekcie. Celkový počet nakazených sa zvýšil na 6342. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo 259 pacientov.

Táto balkánska krajina bola až donedávna pandémiou iba mierne zasiahnutá. Opatrenia zavedené s cieľom obmedziť jej šírenie uvoľnila skôr ako väčšina iných európskych krajín.

Minister zdravotníctva Kiril Ananiev na štvrtkovej tlačovej konferencii oznámil znovuzavedenie niektorých opatrení. „Máme tu trend rastúceho počtu prípadov, ktorý bude pravdepodobne pokračovať aj v nasledujúcich dňoch,“ povedal Ananiev.

Bez zábavy

„Ukázalo, že disciplína nie je našou najsilnejšou kvalitou, čo znamená, že musíme opäť zaviesť niektoré opatrenia,“ vysvetlil. Podľa nových nariadení sa všetky vonkajšie aj vnútorné športové zápasy budú hrať bez divákov.

Nočné kluby, diskotéky a bary zostanú zatvorené.

Otvorené boli od 15. júna. Naďalej sa môžu uskutočniť vonkajšie podujatia, ale iba s polovičným počtom zúčastnených. Nariadenie takisto obmedzuje počet účastníkov na svadbách, krstoch či pohreboch na 30.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM