Zo zahraničia

Indická mutácia je blízko: V Česku potvrdili prípady, v pozore sú aj Maďari

Nová mutácia koronavírusu je k slovenským hraniciam bližšie, ako si myslíme. Obozretní sú už aj v Maďarsku.

Ilustračný obrázok k článku Indická mutácia je blízko: V Česku potvrdili prípady, v pozore sú aj Maďari
Zdroj: TASR/AP

Indická mutácia nového druhu koronavírusu je už blízko a môže spôsobiť prekvapenia, preto je potrebná obozretnosť, vyhlásil v utorok v Budapešti na online tlačovej konferencii operačného štábu šéf pracovnej skupiny pre očkovanie István György.

Česká republika potvrdila minulý týždeň už tri prípady tejto mutácie koronavírusu.

Podľa slov Györgya sa Maďarsko v očkovaní dostalo do fázy osobnej zodpovednosti.

Sputnik v Maďarsku

„Vláda a štátna správa zabezpečili rámec očkovania, ktoré je pre občanov bezplatné, je zabezpečená registrácia a sú pripravené miesta na očkovanie,“ zdôraznil.

Ako dodal, Maďarsko čoskoro prevezme 200 000 dávok ruskej vakcíny Sputnik V a do krajiny už dorazila zásielka 330 000 dávok vakcíny konzorcia Pfizer/BioNTech.

Z nej väčšinu použijú na druhé očkovanie a zvyšnými zaočkujú mladých vo veku od 16 do 18 rokov. Ich registráciu otvoria do 7. mája.

Viac o očkovaní

Ako zvládajú pandémiu?

Za posledných 24 hodín potvrdili v Maďarsku 726 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 137 pacientov.

Celkový počet infikovaných v krajine od vypuknutia koronavírusovej pandémie dosiahol 784 837 a počet obetí covidu stúpol na 28 045.

Prvú dávku vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2 podali dosiaľ 4 099 495 ľuďom, kompletne je zaočkovaných už 2 157 637 osôb. Na očkovanie sa zaregistrovalo 4,7 milióna ľudí, z ktorých vakcínu dostalo už 80 percent.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM