Zo Slovenska

Intenzívne búrky zapríčinili na severozápade Slovenska energetickú kalamitu

Intenzívne búrky sprevádzané tornádom a krupobitím, ktoré sa vo štvrtok večer prehnali Moravou, zapríčinili na severozápade Slovenska energetickú kalamitu.

Ilustračný obrázok k článku Intenzívne búrky zapríčinili na severozápade Slovenska energetickú kalamitu
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslava Gejdoša to znamená, že za posledných 24 hodín zostalo bez elektriny minimálne na tri minúty viac ako 30-tisíc odberných miest. Aktuálne je bez elektrického prúdu ešte okolo 6400 domácností.

Najviac zasiahnutými okresmi sú v týchto hodinách Čadca, Púchov a Považská Bystrica.

„SSD má mimo prevádzky viac ako 70 trafostaníc. Pracovníci údržby sú v teréne už od štvrtka večera a podľa možností postupne odstraňujú jednotlivé poruchy. Najčastejšie ide o stromy popadané na elektrické vedenia a pretrhané vodiče. Okrem porúch na úrovni vysokého napätia sa musia energetici vysporiadať aj s množstvom výpadkov na úrovni nízkeho napätia,“ informoval Gejdoš.

„Zatiaľ nie je možné odhadnúť, ako dlho bude trvať odstraňovanie porúch, pretože v niektorých lokalitách sú stále pochôdzky a vyhľadávanie poškodených úsekov vedenia. Elektrikári zo SSD však urobia všetko, čo bude v ich silách, aby dodávku elektriny obnovili čo najskôr,“ povedal hovorca SSD.

Výpadkami elektriny sú zasiahnuté obce Zákopčie a Olešná v okrese Čadca, Horná Mariková v okrese Považská Bystrica a Lazy pod Makytou v okrese Púchov, dodal Gejdoš.

Ilustračné foto, TASR

Počasie má fatalné následky pre našich susedov. Českom sa prehnalo tornádo, viac v galérii.

Tornádo v Česku

Tornádo v Česku na Južnej Morave
29
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM