Aktualizované Zo zahraničia

Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlásil vojnový stav: Konflikt má STOVKY obetí

Vyhlásenie vojnového stavu umožní uskutočniť rozsiahle vojenské kroky. Konflikt si od soboty vyžiadal stovky obetí a tisíce ľudí utrpeli zranenia.

Ilustračný obrázok k článku Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlásil vojnový stav: Konflikt má STOVKY obetí
22
Galéria
Zdroj: TASR/AP Photo/Fatima Shbair

Izraelský bezpečnostný kabinet vyhlasuje vojnový stav v reakcii na sobotňajšie útoky palestínskeho hnutia Hamas. Oznámila to v nedeľu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Tento krok umožní uskutočniť rozsiahle vojenské kroky. Vojna voči Izraelu bola podľa vyjadrení premiérovej kancelárie rozpútaná vražednými teroristickými útokmi z Gazy.

Počet obetí stúpa

Palestínske militantné hnutie Hamas v sobotu skoro ráno začalo z pásma Gazy vojenskú operáciu proti Izraelu a jeho militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie.

Izraelská armáda v reakcii vyhlásila vojnový stav a začala útočiť na ciele Hamasu v pásme Gazy. Počet mŕtvych v Izraeli po prekvapivom masívnom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas stúpol v nedeľu popoludní na 600, potvrdila izraelská vláda. Predtým to uviedli viaceré izraelské médiá. Následne o tom informovali tlačové agentúry AFP a AP.

Izraelská vláda tiež oznámila, že Hamas zadržiava vyše 100 rukojemníkov unesených v Izraeli.

Prečítajte si tiež

Jeden z lídrov Hamasu je mŕtvy

Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hamas Ajman Júnis prišiel o život počas izraelských útokov v pásme Gazy. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA.

Úrad na ochranu civilistov potvrdil, že Júnisovo telo našli v nedeľu po bombardovaní v troskách jeho domu v utečeneckom tábore v pásme Gazy.

Izraelské bojové lietadlá útočia na ciele hnutia Hamas v pásme Gazy, kde toto hnutie vládne. Útoky sú reakciou na sobotňajšiu masívnu vojenskú operáciu Hamasu proti Izraelu. Militanti na viacerých miestach vtrhli na izraelské územie a vypálili na Izrael tisíce rakiet.

Hnutie Hamas na svoje zoznamy teroristických organizácii zaradil Izrael, Európska únia i Spojené štáty, pripomína DPA.

Výzva pápeža

Pápež František v nedeľu vyzval na ukončenie útokov v Izraeli, pretože terorizmus a vojna nevedú k riešeniu problémov na Blízkom Východe. TASR informuje podľa agentúry AFP a ANSA.

„S obavami a bolesťou sledujem, čo sa deje v Izraeli, kde násilie vybuchlo ešte zúrivejšie a spôsobilo stovky úmrtí a zranení. Vyjadrujem svoju blízkosť rodinám obetí,“ povedal na vatikánskom Námestí sv. Petra.

„Modlím sa za všetkých, ktorí prežívajú hodiny hrôzy a úzkosti. Prosím, zastavte ozbrojené útoky a pochopte, že terorizmus a vojna nič nevyriešia. Vedú iba k smrti toľkých nevinných ľudí. Vojna je porážka: každá vojna je porážka!“ povedal po modlitbe Anjel Pána.

Vyzval tiež veriacich na modlitby za mier v Izraeli a Palestíne.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie správy

Vojna v Izraeli
22
Galéria
Zdroj: TASR/AP Photo/Fatima Shbair
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM