ELA Politika

Jankovská je podľa Fica trápená a mučená: 30 rokov o mne bľabocete, čo som spáchal?

Voľba generálneho prokurátora, zatknutie Moniky Jankovskej, ale i napadnutie na Ústavný súd v prípade testovania. Aj tieto témy odzneli v diskusnej relácii TA3 V politike.

Ilustračný obrázok k článku Jankovská je podľa Fica trápená a mučená: 30 rokov o mne bľabocete, čo som spáchal?
Zdroj: TASR

Aktuálnou politickou témou je v týchto dňoch kľúčová voľba nového generálneho prokurátora. Po trojdňových verejných vypočutiach sa o novom šéfovi bude hlasovať v utorok 1. decembra.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) už avizoval, že má informácie o zákulisných dohodách medzi koalíciou a opozíciou pri preferencii kandidáta. Nevylúčil, že ak sa to preukáže, v hre je rozpad koalície.

Horúco okolo GP

Téma voľby generálneho prokurátora otvorila aj nedeľnú diskusiu relácie V politike na TA3. „Voľba generálneho prokurátora je nedemokratická,“ povedal Robert Fico na úvod relácie, v ktorej sa stretol s predsedníčkou Za ľudí a vicepremiérkou Veronikou Remišovou.

Fico tak reagoval na to, že voľba kandidáta bude verejná, čo je podľa neho dôkazom politizácie.

Šéf Smeru-SD Robert Fico vyhlásil, že všetci poslanci strany sa na voľbe plánujú zúčastniť, ale pravdepodobne sa pri voľbe zdržia. Dodal, že do úvahy možno ešte prichádzajú traja kandidáti, ktorých by mohli podporiť.

Hovorí, že všetci uchádzači o post šéfa Generálnej prokuratúry SR sú z prostredia koalície. Kritizoval napríklad Tomáša Honza a Juraja Klimenta.

Za ľudí chce, aby bol kandidát nevydierateľný a aby mal ochotu robiť potrebné reformy na prokuratúre. Koalícia sa podľa Fica bojí dať poslancom právo slobodne sa rozhodovať.

„Je zbytočné takto zavádzať občanov,“ oponovala Ficovi predsedníčka Za ľudí. Ústavný súd podľa nej už v minulosti povedal, že ani tajná, ani verejná voľba nie sú v rozpore s ústavou.

„Je asi dobrým znakom, že Smeru ani jeden nevyhovuje,“ reagovala Remišová a vylúčila politizáciu voľby. V koalícii stále nie je dohoda na kandidátovi na generálneho prokurátora. „Snahou je, aby sme sa dohodli čo najskôr,“ povedala.

Verejná voľba podľa nej umožní občanom skontrolovať, ako poslanci volili. Fico sa pýtal, ako môže byť generálny prokurátor nezaujatý, ak dostane po voľbe zoznam poslancov, ako hlasovali.

30 rokov bľabocete

Fico zopakoval, že akcia Očistec, zatýkanie niekdajších policajných funkcionárov, niektorých sudcov a najmä prípad bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej je čistá politická objednávka.

Remišová mu oponovala, že Fico a spol. sa boja, že príde aj na nich, lebo zatknutí vysokopostavení policajní funkcionári prehovorili.

Trápená a mučená Jankovská

„Tridsať rokov sa na mňa pozeráte a bľabocete. Povedzte mi, čo som spáchal?,“ pýtal sa Fico Remišovej na margo informácie o tom, že bývalá nominantka Smeru Monika Jankovská, ale aj celé bývalé vedenie polície je vo väzbe.

Mnohí ľudia sedia podľa Fica vo väzbe nezákonne. Niektorí policajti či prokurátori podľa neho porušujú zákon. K Jankovskej sa vyjadril že „osem mesiacov bola nezmyselne mučená a trápená.“ Podľa šéfa Smeru bola vo väzbe len preto, „aby nakoniec začala vypovedať.“

Zopakoval, že agendu, ktorú s ňou riešil, si riadne plnila.

Testovanie a školy

Predsedníčka Za ľudí vyzvala občanov, aby „ešte chvíľu vydržali.“ Reagovala tak na otázky ohľadom premiérových plánov na celoplošné testovanie.

„Chcem, aby sme počúvali epidemiológov a odborníkov,“ povedala.

Remišová preferuje komunitné testovanie, aby sa prioritne testovali zraniteľné skupiny, napríklad klienti a pracovníci v domovoch sociálnych služieb alebo zdravotníci. Prioritou podľa nej je vrátiť deti do škôl.

Fico zopakoval, že ak celoplošné testovanie bude, Smer-SD ho napadne na Ústavnom súde a bude žiadať aj predbežné opatrenie, aby nebolo.

Školy mali byť podľa Fica už dávno otvorené, pripísal to neschopnosti koalície. „Celé leto sa vyvaľovali na plážach,“ dodal.

Kritika za zrušené obedy

Robert Fico na záver kritizoval súčasnú vládu, že zrušila obedy zadarmo pre školákov. „Zobrali ste 500-tisíc deťom teplé obedy. To je historický, heroický výkon tejto vlády,“ dodal.

Remišová argumentovala tým, že rozdiel medzi súčasnou vládou a vládou Smeru je v tom, že oni rodičom diktovali, čo majú robiť. Súčasná koalícia to necháva na ich rozhodnutí.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM