Monika Hanigovská Magazín

Je aj vaša mačka PSYCHOPAT? Vedci vytvorili dotazník, ktorý vám to prezradí

Správa sa váš mačací miláčik čudne? Možno má psychopatické sklony.

Ilustračný obrázok k článku Je aj vaša mačka PSYCHOPAT? Vedci vytvorili dotazník, ktorý vám to prezradí
Zdroj: pixabay.com

Povahu mačiek nedokážeme opísať len tak jednou vetou. No vieme napríklad to, že na rozdiel od psov sú oveľa samostatnejšie, a veľakrát majú akoby svoje „extra pravidlá.“

Máte pocit, že vaša mačka sa správa akosi priveľmi zvláštne? Odborníci vytvorili špeciálny dotazník, vďaka ktorému zistíte, či má mačka psychopatické sklony.

Skúmali viac ako 2-tisíc mačiek

Psychológovia sledovali vzťah medzi mačkami a ich majiteľmi, pričom do tohto projektu zapojili 2 042 štvornohých miláčikov. Informuje o tom Daily Mail.

Následne vytvorili dotazník, vďaka ktorému vyhodnotili osobnosť každého skúmaného zvieraťa. „Podrobný súbor otázok s názvom CAT-Tri+, je vôbec prvým nástrojom svojho druhu,“ uviedli vedci. Odborníci svoje výsledky publikovali v prestížnom časopise Journal of Research in Personality.

Našli ste sa v otázkach?

V dotazníku odpovedali majitelia na 46 výrokov, ktorými hodnotili svojich domácich miláčikov. Odpovedali napríklad na výrok: „Moja mačka svoju korisť radšej mučí, než by ju hneď zabila,“ alebo: „Moja mačka vydáva hlasné zvuky bez zjavného dôvodu a tiež výrok: „Moja mačka sa veľmi rýchlo rozruší.“

Ak ste odpovedali niekoľkokrát „áno“ a nie sú vám vôbec cudzie situácie ako napríklad, že vaša mačka terorizuje ostatné mačky v susedstve a útočí na vás, máte pravdepodobne dočinenie so psychopatom vo zvieracom tele.

Dotazník môže pomôcť

Dotazník CAT-Tri+ toho ukazuje viac, meria totiž úroveň nepriateľstva mačky nielen k ľuďom, ale aj k iným zvieratám. Máte teda doma psychopata? Ak áno, nezľaknite sa, pretože ich nevyvážená osobnosť k nim prirodzene patrí. „Je pravdepodobné, že všetky mačky majú prvok psychopatie, pretože to bolo v minulosti užitočné pre ich predkov, a to napríklad vtedy, pokiaľ išlo o získavanie potravy, územia a príležitostí na párenie,“ vysvetlila vedúca výskumníčka Rebecca Evansová.

Odborníci veria, že výsledky dotazníkov dokážu ľudom pomôcť sa ľahšie zorientovať v mačacom svete a zároveň získané informácie môžu znížiť krivku prípadov, keď skončia v útulkoch alebo ešte horšie, sú pre nepochopenie utratené.

Výsledky dotazníka ukazujú priamo na potreby mačiek, ako napríklad to, že niektoré musia mať viac hračiek, väčší výbeh alebo napríklad pozornosti.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM