Monika Hanigovská Magazín

Dievčatko sa nakazilo KVAPAVKOU: Pohlavná choroba z termálneho jazierka? Je to možné!

Problémy pocítilo po tom, čo opustilo horúce pramene. Ako sa také niečo mohlo vôbec stať?

Ilustračný obrázok k článku Dievčatko sa nakazilo KVAPAVKOU: Pohlavná choroba z termálneho jazierka? Je to možné!
Zdroj: pixabay.com

Kvapavka je infekčné prenosné ochorenie, o ktorom je známe, že sa prenáša vaginálnym, análnym, ale aj orálnym sexuálnym stykom. Zaznamenané sú však napríklad i prípady, keď ju počas pôrodu preniesla matka na svoje dieťa.

Jazero ako pôvodca chorôb?

Najnovšie však odbornú verejnosť zaujal prípad len 11-ročného dievčaťa z Rakúska, ktorý, zdá sa, nezapadá do klasického učebnicového popisu prenosu pohlavných chorôb. Ako opisuje portál IFL Science, dievča vyhľadalo lekára potom, čo pociťovalo pálenie v intímnej oblasti, pričom jej stav sprevádzal i nepríjemný výtok.

Lekár mladú pacientku vyšetril a predpísal jej antimykotický krém, no takáto liečba nezabrala. Až výter potvrdil, že je pozitívna na baktériu Neisseria gonorrhoeae, ktorá je pôvodcom kvapavky.

„Keďže bola tak mladá, podnietilo to jej lekára, aby preskúmal možnosť sexuálneho zneužívania. Jej rodina sa však preukázala negatívnym testom a dievča poprelo akýkoľvek sexuálny kontakt… Nedávno však navštívila možný zdroj infekcie, krásne horúce jazierko,“ začína IFL Science ukazovať na pravdepodobný zdroj ochorenia.

Je to práve talianske slané jazero Specchio di Venere, teda Zrkadlo Venuše, ktoré láka domácich aj turistov z celého sveta pre svoje horúce pramene.

Vhodné podmienky na prenos

Prípad preskúmali i odborníci v Journal of Medical Case Reports. „Informujeme o nezvyčajnom prípade dievčaťa s diagnózou Neisseria gonorrhoeae po kúpaní vo veľmi navštevovanom horúcom jazierku na ostrove Pantelleria v Taliansku.“

A ďalej opisujú v odbornej správe o tom, že voda v prameňoch je plytká, teplá a „veľmi často využívaná,” a to všetko mohlo podporiť k životu v nej práve vtedy prítomné baktérie Neisseria gonorrhoeae. „Je možný sexuálny aj nesexuálny prenos,“ zhodujú sa odborníci.

Takéto lokality treba zvážiť

Vedci ďalej upozorňujú, že takýto spôsob nákazy môže ohroziť a rozdeliť rodiny, a preto je potrebné každú situáciu vždy dôkladne prešetriť. „Choroba sa môže prenášať aj nesexuálne… Rodičom alebo opatrovateľom tak môžu neprávom odobrať deti zo starostlivosti, môžu čeliť falošným obvineniam zo sexuálnych zločinov.“

„Tento prípad slúži na ilustráciu toho, že aj veľmi neobvyklá diagnóza kvapavky u dieťaťa, môže byť výsledkom nesexuálneho prenosu infekcie, a že kontaminované horúce jazerá sú veľmi zriedkavým zdrojom infekcie,“ zhodujú sa odborníci a dvíhajú varovný prst. Takéto vodné radovánky podľa nich názoru „treba zvážiť.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM