Magazín Lifestyle

Jedno z NEBEZPEČNÝCH "éčok" dostalo stopku! V ktorých potravinách ho už nenájdete?

Jedlo si vychutnáme bez nebezpečného „éčka“. Prísada bola doteraz súčasťou niektorých potravinárskych výrobkov.

Ilustračný obrázok k článku Jedno z NEBEZPEČNÝCH "éčok" dostalo stopku! V ktorých potravinách ho už nenájdete?
Zdroj: TASR/AP

Zákaz nadobudne platnosť po šesťmesačnom prechodnom období, čo znamená, že od tohto leta by sa v krajinách EÚ uvedená prísada už nemala pridávať do potravinárskych výrobkov.

Európska komisia (EK) spresnila, že prijala zákaz používania oxidu titaničitého ako prídavnej látky v potravinách. Zákaz nadobudne platnosť po šesťmesačnom prechodnom období, čo znamená, že od tohto leta by sa v krajinách EÚ uvedená prísada už nemala pridávať do potravinárskych výrobkov.

Nebezpečné „éčko“

Eurokomisárka zodpovedná za zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová v tejto súvislosti uviedla, že o bezpečnosti potravín, ktoré európski občania konzumujú, a o ich zdraví sa nedá rokovať.

„To je dôvod, prečo zabezpečujeme prísnu a nepretržitú kontrolu najvyšších bezpečnostných noriem pre spotrebiteľov. Základným kameňom našej práce je zabezpečiť, aby sa na jedálenský stôl dostali iba bezpečné látky podložené spoľahlivými vedeckými dôkazmi,“ opísala situáciu.

Podľa jej slov zákaz eurokomisie znamená odstránenie ďalšej potravinárskej prídavnej látky, ktorá sa už nepovažuje za bezpečnú.

Komisárka zároveň vyzvala zodpovedné kontrolné orgány členských štátov na spoluprácu pri zabezpečovaní toho, aby výrobcovia potravín prestali používať E171 v potravinách, ktoré sa dostávajú k spotrebiteľom.

Kde ho nájdete?

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) aktualizoval vlani svoje hodnotenie bezpečnosti E171, používaného ako prídavná látka do potravín, na základe žiadosti Európskej komisie z marca 2020 a skonštatoval, že E171 už nie je považovaný za bezpečný.

Komisia pripomenula, že oxid titaničitý sa používa na dodanie bielej farby mnohým potravinám od pečiva a sendvičových nátierok až po polievky, omáčky, šalátové dresingy a potravinové doplnky.

Jedno z najrozšírenejších „éčiek“ (E171) je pre naše deti jedovaté, upozorňoval vo videu v júni 2021 poslanec Patrik Linhart (Sme rodina).

„Rodičia, pozor! Hovoril som, že je to jed už v roku 2017! Teraz sa to potvrdilo. Nano látku E171 jedia vaše deti!,“ informoval Linhart, ktorý presadzoval, aby sa toto „éčko“ prestalo používať.

„Tak načo ešte čakať? Kým otrávime rakovinovou nano látkou naše deti? Francúzi to dokázali, my môžeme tiež,“ burcoval Linhart. Podľa neho mnohí výrobcovia potravín a maloobchodníci pôsobiaci na francúzskom trhu úspešne odstránili oxid titaničitý zo svojich výrobkov.

„Oxid titaničitý je prídavná látka v potravinách čiastočne vyrobená z nanočastíc. Je to teda umelá nano látka. Pritom sa používa najmä v potravinárskych výrobkoch, ktoré sú obzvlášť obľúbené u detí, ako sú žuvačky, cukrovinky, čokolády a zmrzlina,“ vysvetľuje Linhart.

Ilustračné foto, TASR

Neprehliadnite aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM