Zo Slovenska

Kandidát na prezidenta Mistrík: Podieľame sa na vývoji lieku na koronavírus!

Vo fáze testovania je okrem lieku aj vakcína proti novému koronavírusu. Kým sa ale objaví na trhu, uplynie najmenej rok.

Ilustračný obrázok k článku Kandidát na prezidenta Mistrík: Podieľame sa na vývoji lieku na koronavírus!
31
Galéria
Zdroj: FB R. Mistrik

Celosvetový boj s novým koronavírusom rozhýbal farmaceutické spoločnosti, ktoré začali pracovať na lieku proti nebezpečnému vírusu.

Nádej pre nakazených

Jenou z nich je americká Gilead Sciences, ktorá pred šiestimi rokmi, v čase epidémie eboly, vyvinula látku remdesivir. Vedci ju testovali aj na iné vírusy, pričom zistili, že je účinná aj na SARS. Tento vírus je totiž veľmi podobný novému koronavírusu.

Remdesivir v týchto dňoch testujú, podľa biochemika z Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied Jana Konvalinku doň vrážajú nemalé peniaze. „Testovanie je v pokročilom štádiu. Prvé výsledky by mali byť v apríli,“ povedal Konvalinka v rozhovore pre portál Aktualne.cz s tým, že liek by mohol byť dostupný už v máji tohto roku.

Podľa Konvalinku by vývoj úplne nového lieku stál miliardu dolárov a išlo by o zdĺhavý proces 10 až 15 rokov, ktorý si v čase rýchlo sa šíriaceho vírusu nemôžeme dovoliť. „Preto je skvelé, že máme vo vývoji snáď hotový liek, ktorý môže fungovať,“ dodal biochemik.

Účinnosť lieku

Predbežné výsledky klinických testov hovoria o sľubnej účinnosti. V piatok opísal americký denník The Wall Street Journal príklad, kedy bol v Číne liek podaný 14 pacientom v kritickom stave. Išlo o seniorov, ktorí by s najväčšou pravdepodobnosťou nákazu vírusom neprežili. Po dvojtýždňovej liečbe nakoniec nikto nezomrel a polovica sa už vyliečila.

Odborníci ale vyzývajú k opatrnosti, čoskoro sa dozvieme ako skutočne účinný remdesivir je a či jeho podávanie nie je spojené s nepriaznivými vedľajšími účinkami.

Ak bude klinické testovanie úspešné, Gilead je pripravená na rozsiahlu výrobu a distribúciu lieku, ktorý by mohol vyliečiť tisícky pacientov nakazených ochorením COVID-19.

Vo fáze testovania je aj vakcína proti novému koronavírusu. O jej vytvorenie sa snažia desiatky skupín výskumníkov po celom svete. Kým sa ale objaví na trhu, uplynie niekoľko mesiacov.

Čo je remdesivir?

Remdesivir je prekurzor liečiva, teda chemická látka, ktorá v organizme zmetabolizuje na účinnú molekulu. V jednoduchom jazyku, telo si liek rozloží na látku, ktorá potom lieči. Remdesivir vírusy nezabíja, no stopne ich ďalšie delenie, resp. ho výrazne obmedzí.

Pre vývoj takéhoto typu liečiva je kľúčový výskum metabolitov a zisťovanie ich chemickej štruktúry. A tu prichádzajú na scénu technológie slovenskej firmy HighChem.

„Firma Gilead využíva slovenské technológie na identifikáciu metabolitov liečiv, teda kľúčového kroku pri vývoji prekurzorov, ako napríklad remdesiviru. Náš softvér, ktorý používajú, sa volá Mass Frontier a vyvíjame ho viac ako 20 rokov. Môj kolega Juraj Lutišan vyvinul špeciálny modul na detekciu a identifikáciu metabolitov a nazval ho FISh (Fragment Ion Search). Osobne som s výskumníkmi z firmy Gilead veľakrát preberal spôsoby identifikácie metabolitov a s našimi technológiami sú veľmi spokojní,“ s hrdosťou skonštatoval chemik a vedec Robert Mistrík na sociálnej sieti.

„Snáď liek remdesivir bude prelomom v zvládnutí infekcie koronavírusom. Držme si palce a buďme zodpovední,“ dodal Mistrík.

Foto: Ilustračné, FB R. Mistrík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM