MAK Správy Zo zahraničia

KARANTÉNA V ČESKU: Odrezali od sveta 21 obcí

Českí hygienici v pondelok ráno úplne uzavreli dve mestá a jednu obec v Olomouckou kraji s cieľom zamedziť šíreniu nového druhu koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku KARANTÉNA V ČESKU: Odrezali od sveta 21 obcí
4
Galéria
Zdroj: TASR

Hygienici v pondelok skoro ráno uzavreli 21 obcí na Olomoucku vrátane Uničova, Červeny a Litovelu, aby tam zabránili ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Ľudia nemôžu opúšťať územie týchto miest a obcí a zakázaný je aj pohyb mimo miesta ich trvalého pobytu, a to minimálne na dobu 14 dní.

Opatrenie sa týka aj dopravy, na diaľnici D35 sú uzavreté zjazdy a nájazdy 248 a 253 na diaľnici pri Litovli, uviedlo Národné dopravné informačné centrum ŘSD.

Olomoucký kraj v pondelok ráno evidoval 33 potvrdených prípadov nového koronavírusy, v celom Česku bolo 298 chorých.

Nariadenie mimoriadneho opatrenia pri epidémii sa podľa hygienikov týka aj obyvateľov obcí Chořelice, Chudobín, Myslechovice, Nasobůrky, Nová Ves u Litovle, Rozvadovice, Savina, Tři Dvory u Litovle, Unčovice, Víska u Litovle, Benková u Střelice, Brníčko, Detrichov, Dolné Sukolom , Horní Sukolom, Nová Dědina u Uničova, Renot a Střelice u Litovle.

Zhruba tisíc potenciálne nakazených

Podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtecha (za ANO) je v tejto lokalite zhruba tisíc potenciálne nakazených kontaktov. To bol dôvod, prečo sa k opatreniu pristúpilo.

„Sú to ľudia, ktorí boli v kontakte s infikovanými, čo už je veľký počet, preto hygienici rozhodli o uzavretí. Všetci, ktorí sú označení za kontakty, musí byť v domácej karanténe, nesmie ani chodiť do práce, musí byť doma 14 dní. Pre zvyšok obyvateľov platí toto obmedzenie,“ povedal Vojtěch ráno Rádiožurnálu.

Hajtman Olomouckého kraja Ladislav Okleštěk (ANO) potvrdil, že je v oblasti tisíc kontaktov s väzbou na potvrdené prípady koronavírusy. Uzavretú oblasť v katastri Litovle podľa neho stráži policajti. O rozšírení uzatvorených oblastí, napríklad o Olomouc, sa podľa neho zatiaľ neuvažuje.

Uzavretie dvadsaťjeden obcí na Olomoucku je podľa hajtmana preventívne opatrenia. Má ochrániť ľudí v daných obciach i obyvateľov zvyšku kraja.

Hygienici svoje nariadenia odôvodňujú nepriaznivým vývojom epidemiologickej situácie v tejto oblasti; opatrenie je podľa nich jedným z dôležitých predpokladov zamedziť šíreniu ochorenia.

„Vzhľadom k výraznému rozšíreniu tohto ochorenia na vyššie uvedených katastrálnych územiach hrozí závažné rozšírenie nákazy z ohniska, preto je potrebné zakázať pohyb fyzických osôb v rámci týchto katastrálnych území, akékoľvek cestovanie, premiestňovanie sa a zhromažďovania z miesta na miesto v rámci území týchto postihnutých obcí,“ stojí v nariadení hygienikov.

Platiť bude do doby, než krajská hygienická stanica vykoná epidemiologické šetrenie a rozhodne o karanténe.

„Ľudia s trvalým pobytom v Uničove nemôžu mesto opustiť. Bol tiež vydaný zákaz pohybu po samotnom Uničove s výnimkou ciest do práce, na nákup základných potrieb, k lekárovi či veterinárovi. Ďalej ľudia smú svoje bydlisko opustiť z dôvodu zaistenia starostlivosti alebo sprievodu pre svojich príbuzných a blízkych, prípadne k vybaveniu úradných záležitostí,“ uviedol na webe Uničova starosta Radek Vincour.

Obchody s potravinami, drogéria, lekárne, predajne krmív pre zvieratá alebo čerpacie stanice zostávajú otvorené,“ dodal Vincour.

V Česku už je takmer tristo chorých

V celej republike bolo v pondelok ráno 298 potvrdených prípadov nákazy novým typom koronavírusu. Od nedeľnej polnoci pribudlo päť chorých, v nedeľu ráno bolo nakazených 214. U takmer polovice prípadov (46 percent) hygienici nepoznajú miesto nákazy, tretina sa nakazila v zahraničí, pätina v Česku. Dáta zverejnilo ministerstvo zdravotníctva v pondelok o 7:00.

Testovaných bolo zatiaľ vyše 5 tisíc ľudí. Z krajov má najviac nakazených Praha so 109 prípadmi, nasleduje Olomoucký kraj s 33 nakazenými.

Najviac nakazených je vo veku od 25 do 34 rokov a od 45 do 54 rokov, v oboch kategóriách počet prekračuje 50. Seniorov nad 65 rokov je nakazených 49, detí do 14 rokov 23.

 Vláda obmedzila pohyb po celom Česku

Ako opatrenie proti šíreniu choroby vláda od pondelka 16. marca až do utorkového rána 24. marca zakázala voľný pohyb ľudí s výnimkou ciest do zamestnania, potrebných ciest za rodinou, pre základné životné potreby alebo k lekárovi.

Česko je tak po Taliansku, Španielsku a Rakúsku štvrtou európskou krajinou, ktorá k tomuto kroku pristúpila. Kabinet tiež obmedzil prevádzku úradov, zaviedol vnútornú ochranu hraníc s Nemeckom a Rakúskom a rozhodol o aktivácii Ústredného krízového štábu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM