han Šport Ostatné športy

Katastrofický scenár je na svete: Vlhová môže kvôli koronavírusu na veľké finále zabudnúť!

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) zrušila finále alpského Svetového pohára, ktoré sa malo v talianskej Cortine d'Ampezzo uskutočniť od 16. do 22. marca.

Ilustračný obrázok k článku Katastrofický scenár je na svete: Vlhová môže kvôli koronavírusu na veľké finále zabudnúť!
Zdroj: TASR

Dôvodom je šíriaci sa koronavírus, v Taliansku hlásia už vyše 3800 infikovaných a 148 úmrtí.

Neprešiel návrh bez divákov

Podľa svetových agentúr sa o zrušení podujatia rozhodlo na piatkovom krízovom zasadnutí Rady FIS. Talianska lyžiarska federácia (FISI) verila, že sa finále uskutoční v Cortine bez divákov, no všetky ostatné krajiny hlasovali za zrušenie podujatia. „Musíme tento verdikt akceptovať. Je to pre nás veľké sklamanie,“ uviedol prezident talianskej federácie Flavio Roda.

Sú v centre nákazy

Pravidlá FIS neumožňujú, aby sa finále SP presunulo do inej krajiny, pripomenula agentúra AP. FIS plánuje svoje definitívne rozhodnutie oznámiť až v sobotu ráno. Rada FIS konzultovala situáciu s FISI, ako i s úradmi v regióne Benátsko, kde leží Cortina. Práve Benátsko je región v Taliansku, ktorý patrí medzi najviac postihnuté nákazou nového koronavírusu.

Petra má šancu na Veľký glóbus

Na toto stanovisko čakala aj slovenská reprezentantka Petra Vlhová, ktorá je v hre o glóbusy za celkové poradie, hodnotenie slalomu, obrovského slalomu aj paralelných súťaží. Po zrušení víkendových pretekov v Ofterschwangu a finále SP v Cortine tak majú ženy na programe už iba podujatie vo švédskom Are (12. – 14. marca), kde sa pôjdu záverečný paralelný slalom ročníka i obe technické disciplíny.

Vráti sa aj Shiffrinová?

Na čele celkového poradia SP figuruje Talianka Federica Brignoneová s náskokom 153 bodov pred obhajkyňou veľkého glóbusu Mikaelou Shiffrinovou z USA, ktorá prerušila sezónu po úmrtí otca. Vlhová na tretej priečke zaostáva za líderkou o 189 bodov, je však na čele hodnotenia slalomu aj paralelných súťaží. V klasifikácii obrovského slalomu jej patrí druhá pozícia s odstupom 74 bodov na Brignoneovú.

Petra Vlhová vyhrala slalom v Kranjskej Gore
20
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM