han Zo Slovenska

Katolícki biskupi a kňazi sú POBÚRENÍ: Žiadna virtuálna bohoslužba nenahradí OMŠU!

Opätovný lockdown je pre slovenských katolíckych biskupov veľkým sklamaním. Zákaz verejných bohoslužieb nepovažujú biskupi za primeraný a žiadajú jeho čo najskoršie odvolanie.

Ilustračný obrázok k článku Katolícki biskupi a kňazi sú POBÚRENÍ: Žiadna virtuálna bohoslužba nenahradí OMŠU!
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Uviedli to v reakcii na nový lockdown spojený s plošným zákazom verejných bohoslužieb. TASR o tom informovala tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Biskupi vo svojom stanovisku tvrdia, že KBS od začiatku pandémie podporovala tak dodržiavanie opatrení, ako aj očkovanie pre všetkých, ktorým to zdravotný stav dovoľuje. „Pretože nám záleží na každom ľudskom živote, na situácii nemocníc a pretože vidíme vyčerpanie zdravotníkov, prijali sme už mnoho obmedzení a trpezlivo všetkých motivujeme k zodpovednosti. Bol však daný prísľub, že verejné slávenie bohoslužieb už nebude zakázané,“ uviedli biskupi.

Nepáči sa im to

Zároveň tvrdia, že lockdownu aj plošnému zákazu verejných bohoslužieb bolo možné sa vyhnúť. „Sme veľmi roztrpčení, že k nemu opätovne dochádza. Plošný zákaz verejných bohoslužieb nepovažujeme za primeraný v situácii, keď zostáva množstvo iných oblastí života otvorených a žiadame jeho čo najskoršie odvolanie,“ poznamenali.

Dodali, že pohľad do susedných krajín, ktoré dôsledne rešpektujú náboženskú slobodu, ukazuje, že aj tu existujú iné riešenia.

Len spoveď alebo krst

Veriaci budú mať počas nasledujúceho obdobia lockdownu zakázanú skupinovú účasť na bohoslužbách. Premiér Eduard Heger (OĽANO) potvrdil, že individuálna pastoračná činnosť zostane povolená, teda veriaci budú môcť ísť na spoveď alebo na individuálne prijímanie. „Taktiež bude možné organizovať online sväté omše,“ povedal predseda vlády s tým, že istý počet ľudí, ktorý bude na tento účel potrebný, bude taktiež povolený.

Slová kňaza

Nad informáciou, že od štvrtka nemá slúžiť sväté omše pre neho zverených veriacich, a že ich má odslúžiť iba prostredníctvom sociálnych sietí, vyjadril kňaz a bývalý spišský vikár Ján Duda rozhorčenie. „Pripomínam, že je to už po tretí raz, čo sú sväté omše takto zakázané. Neviem, či existuje krajina, v ktorej by sa toto mohlo stať,“ povedal kňaz.

Pripomenul, že výnimky platia pre krst a pohreby, nie však pre sväté omše. „Nijaká virtuálna svätá omša katolíkom nenahrádza osobnú účasť. Virtuálna svätá omša môže byť duchovným povzbudením, ale nemôže nahradiť osobnú účasť,“ doplnil Duda. Zároveň tvrdí, že súčasný útok, v poradí už tretí, proti eucharistii, je tak očividný, že mu pripomína obdobie Tridentského koncilu (1545–1563).

Vyzýva Hegera

Vyzval predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO), aby prehodnotil svoje rozhodnutie a zaradil katolíkom výnimku pre realizáciu svätej omše v obmedzenom režime, napríklad ako to bolo doteraz.

Kňaz Anton Ziolkovský na sociálnej sieti v pondelok (22. 11.) uviedol, že chápe okolnosti, keď je potrebné vykonať prísne opatrenia. Tvrdil však, že znemožniť veriacim pristupovať ku sviatostiam a zavrieť pre nich kostoly, je červená čiara. Poznamenal, že cirkvi sa v pandémii doteraz správali zodpovedne, podporovali opatrenia a povzbudzovali k očkovaniu.

Zároveň začiatkom týždňa uviedol, že očakáva, že hoci s obmedzeniami, ale vianočné sväté omše za účasti veriacich sa budú sláviť v každom kostole na Slovensku.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM