Monika Hanigovská Magazín

Kauza Svedkov Liehovových pokračuje: Zlomí Záborskej väz? V hre je ODVOLANIE

Kauza neutícha a naberá na sile! Anna Záborská zatiaľ odmieta pomôcť, môže ju to stáť politické kreslo.

Ilustračný obrázok k článku Kauza Svedkov Liehovových pokračuje: Zlomí Záborskej väz? V hre je ODVOLANIE
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , Facebook.com/Miroslav Žiak

Lavína okolo otvoreného listu Svedkov Liehovových neutícha, a dá sa povedať, že sa ešte zväčšuje. Anna Záborská (OĽaNO) ako poslankyňa a splnomocnenkyňa vlády SR pre ochranu slobody vierovyznania ostala síce zhrozená zo slov vyznávačov Liehusa Špiritusa, ktorí ju prosili o pomoc pri registrácii cirkvi, no týmto ich vzájomná komunikácia neskončila. Jej odmietanie môže vyvolať politickú dohru.

Svedkovia Liehovovi na čele s komikom Gabrielom Žifčákom majú najnovšie podporu v parlamente – a to konkrétne u poslanca Miroslava Žiaka (SaS). Informuje o tom PLUS TV JOJ. Spoločenstvo je tak bližšie k tomu, aby sa stalo cirkvou.

Budú mať vplyv?

„Spoločne s Gabom Žifčákom, máme snahu zaregistrovať Svedkov Liehovových ako plnohodnotnú cirkev. V dohľadnom čase teda spúšťame zber potrebných 50-tisíc čestných prehlásení od ľudí, ktorí sa do cirkvi Svedkovia Liehovovi hlásia. Veríme, že pani Záborská, ako splnomocnenkyňa pre náboženské slobody, nám bude nápomocná pri následnej registrácií na ministerstve kultúry. Ak sa nám Svedkov liehovových podarí zaregistrovať s potrebným počtom čestných prehlásení, tak sa stanú štvrtou najväčšou cirkvou na Slovensku,“ povedal Miroslav Žiak a uviedol, že to nie je žiadny vtip.

Cirkev by získala štátny príspevok, no ten by putoval tam, kam treba. „Venovali by ho do vzdelávania o problematike závislosti na alkohole, ale zároveň by po celom Slovensku chceli zriadiť kultúrne centrá,“ povedal poslanec Žiak.

Skončí v parlamente?

Poslankyňa nedávno na list otvorene reagovala. „Zosmiešňovanie základných ľudských práv, kam nepochybne sloboda vierovyznania a presvedčenia patria, je jedným z prvých krokov k popretiu základných ľudských práv ako celku a teda k zničeniu demokratického a právneho štátu. Možno to vyzerá na prvý pohľad zábavne, ale história nás učí, že aj pogromy (násilná akcia proti skupine obyvateľov vymedzenej nábožensky, rasovo alebo národnostne, obyčajne spojená s vraždením a rabovaním, pozn. red.) sa začínali zosmiešňovaním,“ vyjadrila sa pre Noviny PLUS TV JOJ.

Zmenila odvtedy názor? Miroslav Žiak sa vyjadril, že si kolegyňu „odchytil“. Výsledok? „Bavili sme sa o tom, ale ona ešte nevie, či nás prijme. Nevidím dôvod, prečo by to nemala urobiť.“

Poslanec zároveň priznal, že ak sa tak nestane a neposkytne im pomoc, podá návrh na jej odvolanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Čo sa deje na Slovensku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM