ELA Rôzne

Kedy sa MENÍ čas? Bude spojený so zatmením Mesiaca: Desivá kombinácia, varujú psychológovia!

Dni sa skracujú a noci predlžujú. Čoskoro prejdeme na zimný čas! V noci zo soboty 28. na nedeľu 29. októbra 2023 sa posunie čas o hodinu dozadu.

Ilustračný obrázok k článku Kedy sa MENÍ čas? Bude spojený so zatmením Mesiaca: Desivá kombinácia, varujú psychológovia!
Zdroj: Unsplash.com , Dnes24.sk , Freepik.com/gpointstudio

Noci sa postupne predlžujú a dni s denným svetlom skracujú. Aj tieto „tmavé“ rána sú jedným z dôvodov, prečo sa v minulosti zaviedlo striedanie letného a zimného času. Ďalšia zmena času teda nastáva už o pár dní.

K prechodu letného času na zimný už tradične dochádza posledný októbrový víkend, a to v noci zo soboty na nedeľu. Ani tentoraz to nebude inak a k zmene času dôjde budúci víkend − v nedeľu 29. októbra 2023 o 3:00 h ráno, kedy sa hodiny posunú o jednu hodinu dozadu na 2:00 h ráno.

V praxi to znamená, že si pospíme o hodinu dlhšie a od pondelka 30. októbra sa budíme do práce o hodinu neskôr.

Trojkombinácia

Blížiaca sa zmena času bude iná. Nielen tá má negatívny dopad na psychiku niektorých ľudí. V noci na nedeľu nás čaká ešte aj spln a zatmenie Mesiaca, a to naraz! A práve kvôli tejto trojkombinácii by sa mali mať na pozore podľa psychológov nielen citlivejší ľudia. Redakcii TN.cz odborníci prezradili, na čo všetko by ste si mali dať v tieto dni pozor.

Ľudia mesačné fázy vnímajú odjakživa. „Pri splne bývajú citliví, ľudia sú totiž citliví na fázy mesiaca a tým pádom aj na to zatmenia. Určite to bude mať nejaký dopad,“ načrtol psychológ Pavel Šobra s tým, že ľudia bez akýchkoľvek zdravotných ťažkostí môžu tento deň zvládnuť úplne bez problémov.

Nervozita i nespavosť

Podľa psychologičky a pedagogičky Lenky Čadovej môže súbeh troch netradičných javov spôsobiť veľké komplikácie. "Úplnok a zatmenie Mesiaca sú prírodného charakteru, takže ľudia to pociťujú. Zmena času je nejaký zásah proti prírode, ktorý tú nerovnováhu tiež vytvára. Je to súhra niekoľkých javov a myslím si, že je potrebné tomu venovať pozornosť. Mnoho ľudí sa vyrovnáva so striedaním času veľmi dlho, hlavne tá staršia generácia,“ zmienila.

Spomínané javy môžu napríklad ovplyvniť spánok. „Môžeme tak očakávať problémy, ktoré sú často spôsobené únavou a nevyspaním. To znamená väčší stres, podráždenosť, nevyváženosť a precitlivenosť,“ upozornil Šobra a dodal, že sa kvôli únave z toho plynúcej môže zvýšiť aj riziko dopravných nehôd.

Aj podľa astrologičky Hany Černej splny na ľudí pôsobia viac, než by si chceli priznať. „Zvlášť veľmi citliví ľudia spln môžu vnímať veľmi silno. Môžu byť tiež viac nesústredení, nepozorní a podráždení. Musíme očakávať, že vplyv splnu môže pôsobiť tri dni pred kulmináciou Mesiaca a tri dni po ňom,“ uviedla Černá.

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM