Magazín

Zobúdzate sa presne v TÚTO hodinu? Nie je to žiadna mágia, ale znamenie, že telo má problém!

Máte pocit, že sa akosi pričasto budíte v tú istú hodinu? Zbystrite pozornosť, vaše telo vás upozorňuje na zdravotný problém.

Ilustračný obrázok k článku Zobúdzate sa presne v TÚTO hodinu? Nie je to žiadna mágia, ale znamenie, že telo má problém!
Zdroj: Unsplash.com , Pexels.com

Zobúdzate sa často medzi 2. a 4. hodinou ráno? Ak dúfate v náhodu alebo veríte v „niečo magické“, musíme vás sklamať. Telo vám chce povedať, že niečo nie je s vami v poriadku.

Stres

„Keď sa cítite vystresovaní, váš mozog sa prepne do režimu bojuj alebo uteč a zaplaví vaše telo hormónmi vrátane adrenalínu a kortizolu, ktoré vás pripravia na boj, útek alebo zmrazenie,“ hovorí pre Sleep klinická psychologička Gress Smithová.

„Táto reakcia môže spustiť celý rad fyzických symptómov, ako je zrýchlená srdcová frekvencia, závraty alebo sucho v ústach,“ opisuje ďalej klinická psychologička.

Je to práve kortizol, ktorý riadi spánok. Štúdie ukázali, že stresový hormón začne stúpať medzi 2. a 3. hodinou ráno. Ak sa pokúšate spracovať stresovú situáciu, je vysoko pravdepodobné, že sa prebudíte práve v tomto časovom rozsahu.

Čo robiť: Čaká vás náročný deň? Skúste si vopred spísať všetky pracovné úlohy a zároveň si vypíšte všetky stresové situácie, ktorým budete musieť po prebudení čeliť.

Čo ešte môže stopnúť váš spánok? Prečítate na druhej strane.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM