MI Zo Slovenska

Kto je OSOBNOSŤ roka? Odpovedajú Matovič, Lasica aj Kiska

Koncom roka sa už tradične vyhlasujú Osobnosti roka, teda najvýznajší ľudia, ktorí najviac ovplyvňovali dianie v spoločnosti. Pokušeniu vyhlásiť svoju vlastnú Osobnosť roka neodolal ani premiér Matovič.

Ilustračný obrázok k článku Kto je OSOBNOSŤ roka? Odpovedajú Matovič, Lasica aj Kiska
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Jednu z prvých ankiet o osobnosť končiaceho sa roka zorganizoval Denník N. Oslovil viac ako 80 popredných predstaviteľov verejného života, aby rozhodli svojim hlasom o víťazovi. Tým sa napokon nestal jeden človek, ale skupina všetkých lekárov a zdravotných sestier v prvej línii.

Kolektívny víťaz

Anketu najviac ovplyvnila pandémia koronavírusu. Nie je to prekvapivé, veď Covid-19 poznačil život snáď každého človeka na Slovensku. Titulom Osobnosť 2020 sa tak môžu hrdiť tisíce lekárov, sestier a zdravotníkov z prvej línie, na čom sa zhodlo najviac hlasujúcich.

„Osobnosťou pandemického roka 2020 je pre mňa slovenský zdravotník, ktorý napriek všetkému zostal pracovať v slovenskej nemocnici,“ hovorí pre Denník N lekár Peter Visolajský, ktorého v tejto ankete viackrát menovali.

Na druhom mieste skončila Zuzana Čaputová. „Prezidentka je nádejou pre mnohých ľudí s triezvym úsudkom a jasnou mysľou,“ uviedol v ankete na jej adresu analytik Ivan Bošňák.

Veľa hlasov dostali aj slovenskí vedci a často sa spomínalo aj meno premiéra Igora Matoviča. Nie však úplne tak, ako by to chcel počuť.

Rozdeľujúci premiér

Mnoho hlasujúcich, ktorí za osobnosť roka označili Igora Matoviča, zdôraznili, že síce vyhral voľby, ale na druhej strane veľmi rozdeľuje spoločnosť.

„Osobnosťou roka na Slovensku je – a to v negatívnom zmysle slova – Igor Matovič,“ uviedol v ankete sociológ Michal Vašečka.

Vysvetlil, že líder OĽaNO na jednej strane dokázal poraziť Smer, vymeniť skorumpované elity a po bývalých potentátov si dnes chodia policajti z NAKA. Igor Matovič však podľa Vašečku zároveň priniesol chaos a urobil z politiky nekvalitné predstavenie zo stužkovej, čo v ľuďoch vyvoláva nespokojnosť a hnev.

Pár hodín po zverejnení výsledkov zareagoval na Facebooku aj sám Igor Matovič. Uviedol, že pre neho osobne je Osobnosťou roka obyčajná zdravotná sestra, lekár či sanitár z prvej línie.

„Nikto iný si toto ocenenie nezaslúži viac. Nikto iný toľko neriskoval a nezachránil toľko životov,“ napísal premiér.

A ako hlasovali vybrané známe mená z ankety Denníka N? Milan Lasica označil za osobnosť roka prezidentku Zuzanu Čaputovú. Bývalá hlava štátu Andrej Kiska zas lekárov a zdravotné sestry a olympijský víťaz Matej Tóth hlasoval za profesora Vladimíra Krčméryho.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM