Ako ušetriť

Najvýhodnejší mobilný operátor? Veľké porovnanie cien!

Ak chcete niekomu spraviť na Vianoce radosť v podobe mobilných služieb, môžete byť zmätený zo širokej ponuky mobilných operátorov. Ako sa zorientovať a vybrať najlacnejšie?

Ilustračný obrázok k článku Najvýhodnejší mobilný operátor? Veľké porovnanie cien!
Zdroj: pixabay.com

Hneď na začiatok treba férovo povedať, že jednoznačný víťaz v tejto kategórii nie je. Pretože každý človek je iný a má iné potreby komunikácie.

Niekto chce viac telefonovať, druhý využíva len dátové služby a mladí ľudia už o chvíľu nebudú vedieť, čo je to SMS správa. Zorientovať sa však dá.

Ponuky mobilných operátorov sa menia a jednotlivé balíčky majú rôzne parametre, čo komplikuje ich porovnávanie. Portál slovakia.tran­sferbooking.org zverejnila veľmi podrobné a prehľadné porovnanie podľa jednotlivých kategórií.

Cena za 1 minútu

Pri predplatených kartách si portál všíma cenu za jednu minútu hovoru. Na prvom mieste je Tesco mobile a len o jeden cent drahšia je 4ka.

„Operátor Tesco mobile má minútu za 3,9 centa, nasleduje 4ka s hovorom za 4 centy a Juro s 5 centmi,“ uvádza slovakia.tran­sferbooking.or­g.

Dodáva, že pre tých, ktorí chcú klasicky telefonovať po dlhý čas, môže byť zaujímavá ponuka od O2 Voľnosť, kde neplatíte za minúty, ale za celý hovor zaplatíte najviac 10 centov.

Orange ponúka pri kreditných službách predplatenú kartu Prima aj svoj značkový produkt FunFón, no cena za minútu hovoru vychádza vyššie než pri hore spomínaných operátoroch.

Atraktívnejšou voľbou môže byť Predplatenka od Telekomu, kde máte k dispozícii nekonečné volania do všetkých sietí v SR a nekonečné SMS-ky za maximálne 50 centov za deň. Minúta hovoru či SMS stojí síce bežne 10 centov, ale ak dosiahnete hranicu 0,50 €, v daný deň už viac za hovory nezaplatíte.

Mobilné dáta

V dnešnej dobe sa väčšina komunikácie odohráva cez mobilné dáta. Najmä mladí ľudia už spolu komunikujú takmer výhradne cez chat a sociálne siete. Ako teda vychádza cena za 1 MB dát?

„Tu je lídrom 4ka s cenou 1 centov za 1 MB. Avšak, veľmi zaujímavá alternatíva je Tesco mobile, ktoré poskytuje ponuku na 50 centov denne pre Internetové surfovanie,“ uvádza portál.

Ak budeme porovnávať dátové pakety, víťazom je opäť 4ka.

„V tomto prípade jednoznačne vedie 4ka, ponúka jeden Gigabajt za 2,00 €. O2 Voľnosť – ponúka jeden Gigabajt za 2,00 € za týždeň, alebo 3.00 € za mesiac.“

Ostatní poskytovatelia ponúkajú balík dát 1 GB za 5 – 6 €. Telekom nedávno prišiel na trh so zaujímavou ponukou nekonečného pripojenia na 30 dní za 12 €.

Je dobré všímať si aj platnosť kreditu, aby sa nestalo, že vám predplatené dáta prepadnú. Vo väčšine prípadov je kredit na karte platný jeden rok, ale môže to byť aj menej.

„Bezkonkurenčnú ponuku má v tomto mobilný operátor 4ka, kde je platnosť kreditu neobmedzená, resp. 16 mesiacov od posledného nabitia karty,“ uvádza slovakia.tran­sferbooking.org

Populárne paušály

Nezávislý spotrebiteľský portál dtest.sk prináša vlastnú kalkulačku porovnania mobilných taríf, kde si každý môže navoliť vlastné parametre požadovaných dát, v kombinácii s prevolanými minútami a SMS správami.

Pri maximálnom nastavení 10 000 MB a požadovanom prevolaní 100 minút mesačne vychádza podľa dtest.sk ako najvýhodnejšia tarifa Sloboda 100 s balíčkom 10 GB v sieti 4ka.

Veľa zákazníkov stále uprednostňuje paušál. Pevné sadzby ponúkajú Telekom, Orange, O2 a 4ka.

„Ak porovnáte najlacnejšie fixné sadzby za cenu 10 €, najlepšia ponuka je 4ka v tarife Sloboda 100+ za 10 €. Získate 100 minút volaní do všetkých sietí, 100 SMS správ a 11 GB dát v rámci Slovenska a Európskej Únie,“ píše slovakia.tran­sferbooking.or­g.

Pri výbere mobilného operátora však musíte brať do úvahy aj kvalitu jeho pokrytia. Najväčšie pokrytie rýchlou LTE sieťou má aktuálne Orange, ktorý pokrýva 98,5 % populácie Slovenska. Nasleduje O2 s 97 % pokrytím, tretí je Telekom s takmer 95 % pokrytím. Najmladší operátor 4ka sa chváli vyše 80 % pokrytím vlastnou 4G sieťou.

Článok vznikol v spolupráci s mobilným operátorom 4ka

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM